Шотландците се присъединявят към Sofa Surfers 21 ноември, за да представят на живо новия си албум Reorchestrations

Hidden Orchestra представят в София своето концертно Reorchestrations Live Show, създадено в чест на едноимения им албум. На 21 ноември в клуб Mixtape 5, с приятелска подкрепа от ирландското уиски "Бушмилс", шотландците идват, за да пренесат и тукашната публика в своя свят на вълшебни звуци и приказни усещания.

Определят "Хидън оркестра" като една от най-емоционалните независими музикални формации в днешно време, които по нетрадиционен начин забъркват електронно и фолклорно звучене с джаз, класика, хип-хоп, дръм енд бейс и пост-рок.

Името на групата носи многопластов смисъл и се смята за отражение на музиката, която изпълняват. Препратката е към оркестъра, който остава невидим и скрит за публиката в старите театрални и оперни зали, в киносалоните - загадката на филмовата, разказвателна същност на музиката, създавана от Джо Ачисън, едноличния композитор на квартета.

Повлияна от легендарни композитори като Дебюси, Бах, Стравински, Арво Перт плюс съвременни имена като Джон Мартин и "Рейдиохед", дискографията на Hidden Orchestra включва множество компилации и два самостоятелни албума - Night Walks (2010) и Archipelago (2012) - за британската звукозаписна компания Tru Thoughts Records.

Това лято групата се завърна с нова оригинална продукция, озаглавена Reorchestrations, издадена на 26 юни за Denovalli Records. В процеса на работата по албума "Хидън оркестра" се възползват от пълния потенциал на своя музикален гуру Ачисън, който композира, изпълнява класическа музика, диджейства, продуцира, импровизира и реоркестрира звуците в новия проект.

В крайна сметка се получава "извънземна" симбиоза между класическа, електронна, експериментална музика и акустичен фолк.
Hidden Orchestra излизат на сцената преди австрийската трип-хоп група Sofa Surfers на 21 ноември в клуб Mixtape 5 в рамките на второто издание на NightLive. (Вж. и събитието във "Фейсбук").

Вечерта, която е част от програмата за Нощта на театрите, започва в 22,30 ч. с "Концерт за френски ключ" на сливенския драматичен театър "Стефан Киров".

Представлението е своеобразно надиграване между актьорите Димитър Марков и Августин Демерджиев, които увличат в смеха и емоциите си всички присъстващи. Какво се случва, когато мъжът играе на табла сам, съпругата му иска сватба като на Жулиета, тъщата гони лебедите в езерото, а съседката звъни на вратата с развалена ютия и още нещо наум? Кои ключалки ще отвори френският ключ?

Отговорите дава това "пиршество на хумора", което преобръща представите и клишетата за секса и романтиката, залегнали в съзнанието на съвременния човек. "Концерт за френски ключ" е тежка доза смях, която леко да си поиграе с вашето съзнание, преди отнасящите живи изпълнения на Sofa Surfers и Hidden Orchestra, анонсират организаторите.

Билети "Ранно пиле": На цена 15/20 лв. само в магазин "Яко" (ул. "Граф Игнатиев" 43) или с резервация на 0886 33 33 67. Стандартни и онлайн билети: На цена 20/25 лв. в мрежата на Eventim.bg ("Пикадили", "На тъмно", OMV, "Технополис", билетен център НДК, "Арена Армеец" и др.)

Източник: EventEase