Един от най-интригуващите филми на Вим Вендерс, посветен на гениалната германска хореографка, има възможност отново да се срещне с почитателите на уникалното танцувално изкуство и майсторството на режисьора

Пина Бауш (1940-2009) е основателка и артистичен директор на Tanztheater Wupertal Pina Bausch” от 1973 г., легендарна танцьорка и хореографка, чиито уникални творения променят езика на танца и предлагат несравнимо с нищо друго визуално преживяване.

"Пина", на който Вим Вендерс е режисьор и сценарист, не взе "Оскар" за документалистика, което мнозина определят като несправедливост, но пък стана номер 1 в категорията си на Европейските филмови награди. Това е и първата пълнометражна документална творба, посветена на танците, която е заснета в 3D формат.

"Чрез танцовия театър на Пина се научих да ценя жестове, поза, поведение, езика на тялото - нейната работа ме научи да ги уважавам. Преоткривам ги всеки път, когато видя творба на Пина. Колко много истории могат да бъдат разказани без помощта дори на едно изречение...", споделя Вендерс.

С "Пина" на 22 февруари 2013 г. се открива обновеният Дом на киното в София, който вече разполага с модерна техника, за да показва най-новите дигитални и 3D филми. Може да го гледате и по-нататък през последните дни на месеца: на 25 и 27 февруари от 21 ч., а на 24 и 28 февруари - от 19 ч. След това, от 1 март, там започва панорамата на братя Тавиани, седмица в аванс преди началото на София филм фест 2013.