Коментар на Ивайло Пампулов (радио "Бинар") по повод отказа на тенисист номер 1 да играе за родината си в неофициалното отборно първенство Купа "Дейвис"

На 18, 19 и 20 септември, на кортовете на Националния тенис център в София, България играе едни от най-важните си мачове през последните години: срещу Унгария за изкачване в първа група на зона "Европа-Африка" за Купа "Дейвис".

За голямо съжаление обаче на родните любители на тениса и най-вече на българския отбор, воден от Тодор Енев, голямата звезда Григор Димитров няма да бъде на разположение, защото... отказа да се включи. Да, колкото и странно да звучи, Григор Димитров отказа да играе за България!

Ясна причина за това няма, тъй като Гришо отпадна рано-рано от последния за годината турнир от Големия шлем US Open, а следващото състезание, където играе, е чак на 28 септември. Така че нищо не костваше на световния №17 да помогне на родината си в опита й да се изкачи в световната йерархия в неофициалното отборно първенство, както още се нарича Купа "Дейвис". Най-малко заради всички онези фенове, които не спят по цели нощи, за да гледат изявите на Димитров по време на турнири в Северна и Южна Америка или в далечна Азия. Но уви...

Ето, че и тенисът остана без най-добрия си състезател, така както се случи във футбола с Димитър Бербатов и във волейбола с Матей Казийски. Когато нещата опрат до едната чест, а именно да се играе за България, най-добрите български спортисти ги няма. Един се подвизава в Солун, друг изкарва милиони в Япония (Матей Казийски ще получава близо по 100 хил. долара на мач в японското първенство!), а трети отказва да играе, защото не му се играе.

Григор Димитров е един от спортистите в България, който всяка година получава субсидия от Министерството на спорта. И ако в края на 2015 г. Гришо получи по-малка от очаквана сума, нека не се учудва. Вярно, за него тази субсидия може би не е кой знае какво с оглед на сериозните печалби, които натрупа през последните години от спонсорски договори, наградни фондове и рекламни мероприятия. Но все пак не е обявил, че се отказва от тази субсидия.

Виж още: Гришо сред най-печелившите тенисисти според "Форбс"

Още нещо интересно: след като Григор се раздели официално с Мария Шарапова, логично из медиите заваля дъжд от пикантни публикации на тази тема. Тогава мениджърът му за България Георги Стоименов разпространи официално становище, в което изрази недоволството си от жълтите писания относно "клиента" му. По-любопитното е къде е сега същият този г-н Стоименов? И защо сега не излезе с официална позиция по темата защо Гришо няма да играе за България…

Едно е ясно от цялата ситуация - в края на седмицата Димитър Кузманов, Димитър Кутровски, Александър Лазов и Тихомир Грозданов хвърлят всички сили, за да преборят тима на Унгария и да се изкачат в по-горното ниво на турнира за Купа "Дейвис". С Григор може би щеше да бъде по-лесно, защото унгарците не са от най-силните съперници. Но и без Григор не е невъзможно. И точно в такъв момент е важно все повече фенове да се разходят до Националния тенис център в Борисовата градина в края на седмицата, за да подкрепят опитите на тенисистите, които ще играят за България. Може и да не са достигнали нивото на Гришо, но пък заслужават да им бъде оказана подкрепа.

Мачовете за Купа "Дейвис" без участието на Гришо ще бъдат тест за родните запалянковци дали ще си направят труда да подкрепят България на живо, или когато става въпрос за родолюбие, всичко се изчерпва с безумни дискусии и постинги в социалните мрежи.

Момчета, с упоритост, желание и труд всичко се получава. И дори без Григор можете да надиграете Унгария. Ще бъде трудно, но пък така ще бъде и по-сладко. Успех!

Ивайло Пампулов, радио "Бинар"

Източник: Binar.bg