Институтът по български език представи своя интернет справочник за правописа, правоговора и пунктуацията

Написаното остава, пиши грамотно, призовават езиковедите от БАН, които в първия учебен ден представиха новия си интернет справочник "Езикови справки".

Неговата цел е да дава разнообразна информация по въпроси, свързани със значението, употребата, произхода и стилистичната характеристика на думите в българския език, относно правописа, правоговора и пунктуацията в съвременния ни книжовен език, значението и употребата на новите думи и термините.

Справочният минисайт на адрес IBL.bas.bg/ezikovi_spravki е насочен не само към учениците, но и към по-широки кръгове от обществото, които се интересуват от историята и съвременното състояние на езика.

Потребителите ще получават компетентни отговори на своите езикови въпроси от специалистите, които продължават да дават консултации и по телефона.

Сред първите казуси, разгледани в отделни публикации, са езиковите съкращения, звателните форми, женският род на мъжките професии ("Дошла ли е инспекторът?"), чуждиците, слятото и разделното писане - къща музей или къща-музей.

Институтът за български език при БАН  "Проф. Любомир Андрейчин" поддържа вече две години "Езикови справки" във "Фейсбук" и "Туитър", припомнят учените и се надяват новата им инициатива да помага за подобряването на езиковата култура и популяризирането на грамотността.