Елизабет Втора, която на 21 април навършва 90, е и най-дълго управлявалият монарх на Острова (инфографика)

Елизабет Втора, която на 21 април навършва 90 (#Queenat90), е най-дълго управлявалият британски монарх на Острова.

На 9 септември 2015 г. тя надмина рекорда на прапрабаба си кралица Виктория (1819-1901), която бе на престола в продължение на 63 години и седем месеца. Двете са и единствените, доживели диамантен юбилей - 60 години на трона.

Ден преди рождения й ден снимката с тримата нейни престолонаследници - принц Чарлз (67), синът му принц Уилям (33) и правнука, 2-годишния Джордж - е по първите страници на британската преса. Фотосесията е заснета в Бъкингамския дворец от Раналд Макечни за серия от 10 пощенски марки, които Кралските пощи издават по случай кръглата годишнина.

Снимката й по повод рекордно дългия престой на трона миналото лято пък беше направена от Мери Маккартни, най-голямата дъщеря на сър Пол Маккартни, тръгнала по стъпките на майка си Линда Ийстман, също прочута фотографка.

Елизабет Александра Мери е родена в Лондон на 21 април 1926 г., но нацията чества рождения й ден през юни. Родната й къща на "Брутън стрийт" 17 в елитния квартал Мейфеър по-късно е разрушен при бомбардировките през Втората световна война.

На 4-годишна възраст получава като подарък от дядо си Джордж Пети своето първо конче - понито Пеги. Едва на 14 прави първото си обръщение по радиото - към връстниците си, по повод влизането на страната във война.

На 21 се омъжва за Филип Маунтбатън, който става херцог на Единбург. Двамата държат и рекорда за най-дълъг кралски брак (68 години), а неотдавна парче от сватбената им торта се продаде на търг за 500 лири стерлинги.

Сяда на престола като Елизабет Втора след смъртта на баща си през 1952-ра. Родила е четири деца: принц Чарлз (1948 г.), Ана (1950), Андрю (1960) и Едуард (1964).

Обиколила е 117 държави по време на 266 официални посещения. Пропътувала е близо 1,7 млн. километра. Макар обаче името й да е върху паспортите на всички нейни поданици, самата тя обикаля света без документ за самоличност.

Заедно с държавните визити в Германия и Малта броят на официалните й ангажименти през 2015 г. в страната и чужбина е 341.

По време на управлението й Великобритания е сменила 12 министър-председатели. Първият е Уинстън Чърчил, последният засега - Дейвид Камерън.

Историята на родителите й е разказана в удостоения с "Оскар" за филм на годината "Речта на краля" (2010). За ролята й във филма "Кралицата" (2006), който се спира на периода след смъртта на лейди Дайана през 1997 г., когато премиер е Тони Блеър, Хелън Мирън получава "Оскар". Актрисата я играе по-късно и на театралната сцена, в пиесата "Аудиенцията".

Хелън Мирън като Елизабет Втора в "Аудиенцията", снимка: Йохан Першон, Boneau/Bryan-Brown

Макар и чрез своя двойничка, Елизабет Втора е герой и в най-касовия български филм на ХХI век - "Мисия Лондон" на Димитър Митовски, по едноименния роман от Алек Попов.

50 хил. души годишно получават покани за ежегодните й градински партита и банкети. Само градинските партита, на които е била домакин през управлението си, са посетени от над 1,45 млн. души.

626 е броят на благотворителните инициативи, военните части и каузите, на която британската кралица е патрон.

Има собствен канал в YouTube - The Royal Channel. Сайтът на монархията Royal.uk е пуснат през 1998 г. и този месец беше обновен за първи път. През 2014-а е дебютът на кралицата в "Туитър", 38 години след като е изпратила първия си имейл от британска военна база още в зората на интернет.

Виж още: Коледното слово на Елизабет Втора в края на 2015 г.

Нейният лик е върху монетите в най-много страни по света, тъй като тя е държавен глава в 16 държави членки на Британската общност. В чест на 90-ия й рожден ден Кралският монетен двор пусна юбилейни монети, отразяващи любовта й към цветята - с девет рози, по една за всяко десетилетие от живота й.

Още любопитни факти за Елизабет Втора са изброени в инфографиката на сп. "Тайм", което припомня пълната й титла, 10-те монарси с най-дълъг "стаж" на британския престол и трите й основни права:

- да дава мнението си на министър-председателя, като одобрява или порицава определени действия на изпълнителната власт,

- да е църковен глава (на Англиканската църква в Англия и Презвитерианската в Шотландия),

- да бъде приемана като покровител на онези граждани в Обединеното кралство, които се нуждаят от закрилата й - от децата до душевноболните.

Тя е и първият представител на кралската фамилия, издал грамофонна плоча, която придобива златен статут. А знаете ли, че освен това английската кралица:

- Може да шофира с каквато скорост си поиска;

- Не може да става наемател на недвижим имот, който е собственост на неин поданик;

- Единствена може да минава с каляската си по алеята за езда Rotten Row в Хайд парк, Лондон;

- Не може да бъде призовавана като свидетел в съда;

- Не може да гласува на избори (парламентарни или местни), нито да оповестява за кого би дала гласа си.

Източник: сп. Тайм; Би Би Си; ZeeNews