Българска фестивална асоциация представя календара за най-интересното от културния живот на столицата

Единният фестивален календар на София вече е факт. От Българска фестивална асоциация (БФА), с подкрепата на Столичната община и програма Европа, публикуваха първите 28 фестивала.  

Информацията за тях е вече активна в сайта на БФА на български и английски език.  

Проучването на БФА в рамките на проекта показва, че фестивалите, които се случват в града, са силно посещавани и реално София обича тези прояви. Според организаторите на 28-те фестивала, които се включиха в календара, общият брой посетители на събитията до момента е 510 218 души, или почти половин София. 

Календарът продължава да бъде отворен за организаторите на фестивали в столицата, които искат да бъдат включени в него.

В София кипи фестивален живот, за който има публика, а още по-хубавото е че 27 от 28-те фестивала са ежегодни и са имали поне две издания до момента, коментира изпълнителният директор на БФА Александра Гълъбова. 

Данните от проучването показват още, че във всички фестивали има международно участие, а най-много са в сферата на музиката и музикалната индустрия. 

Най-голяма концентрация на фестивали има през месеците април, май, юни и септември. 15 от фестивалите, представени в календара, се осъществяват с финансовата подкрепа на Столичната община. 

Официалното представяне на "Календар на фестивалите - София" е на 11 септември, петък от 17,30 ч. в Културен център Г8 на ул. "У. Гладстон" 8.

Проектът се финансира по програма Европа 2015 на Столичната община в партньорство с Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (ЦИОФФ) - България.