Кадиев заяви, че до 25 октомври ще седи до независимата Ана Баракова

Ден след като се кандидатира за кмет на София въпреки партийната повеля, Георги Кадиев беше изключен от парламентарната група на "БСП-Лява България". Решението беше взето единодушно.

Социалстите допълниха, че няма да държат Кадиев да напусне парламента.

Единодушен вот

"Парламентарната група на "БСП лява България" след проведено тайно гласуване категорично с 37 "за" гласува за изключването на Георги Кадиев от парламентарната група на БСП", заяви Атанас Мерджанов. 

"Кадиев е известен с факта, че много често гласува различно от решенията на парламентарната група, така че това по никакъв начин няма да се отрази на здравината на парламентарната група", коментира изключването му Мерджанов.

„В декларация на Изпълнителното бюро на Градския съвет се казва категорично, че за последните години той практически е получил всичко онова от партията, което е получил - три пъти народен представител, заместник-министър на финансите, водач на листата за общински съветници и два пъти кандидат за кмет на София", допълни Мерджанов.

Независим до Баракова

"До 25 октомври ще бъда независим депутат, ще стоя до колежката Ана Баракова предполагам. Прекрасна перспектива, чудесна колежка", коментира отстраняването си самият Кадиев.

Той обясни, че ще остане в парламента поне до 25 октомври и резултатите от вота ще покажат дали хората го искат в Народното събрание. Ако остане "четвърти, пети или шести", ще напусне и ще освободи мястото, за да влезе друг от листата на БСП. Резултатите от изборите щели да покажат и дали да направи нова политическа формация.

"Не ми е фикс идея да съм в парламента. Напускал съм вече, както знаете. Аз обаче бях избран преференциално, аз бях 9-ти в листата, това беше неизбираемо място. Хората гласуваха за мен с преференции", каза Кадиев.

В началото на юни депутатите се опитаха вече веднъж да го изключат, след като се беше обявил за агитацията на майчин език - нещо, срещу което цялата група на "БСП-Лява България" бе против. Тогава обаче не се събраха достатъчно гласове, за да бъде махнат от парламентарната група.

Източник: OFFnews, Нова телевизия