Духовни, политически и държавни лидери у нас и по света направиха своите обръщения за коледните празници

- Да насочим любовта си към слабите, бедните и обезверените, призова патриарх Неофит в своето патриаршеско синодално послание на Рождество Христово, когато отслужи тържествена литургия в катедралния храм "Св. Александър Невски".

"Братя и сестри, в усилните времена, в които продължава да живее нашият свят и днес, всички ние имаме още по-голяма нужда да се завръщаме всеки ден и всеки миг от своя живот към раждащия се днес Богомладенец. И укрепени от тази вяра и от нашата надежда, да насочим своята любов към Бога и нашите ближни: към гладните, жадните и странниците,

към обезверените и обезнадеждените,

та да заслужим благословението на Отца и да се окажем верни Христови ученици и достойни наследници на Неговото царство."А

А излизайки от храма, заръча на българския народ: "Да бъдем изрядни в своите дела и постъпки, за да бъдем още по-честит и благословен от Бога народ!"

- В обръщението си на Бъдни вечер президентът Росен Плевнелиев заяви: "Нека на Рождество повярваме, че можем да бъдем още по-добри в помислите и в делата си и да даваме повече на ближния си.

Нека помислим за тези, които нямат дом или са далеч от него

Нека си спомним предците ни и насърчим наследниците си, защото живеем благодарение на предшестващите ни и сме посветени на бъдещето на следващите поколения. Нека бъдем сплотени и се уповаваме на доброто, което всички ние носим у себе си."

- Папа Франциск произнесе традиционното си послание Urbi et Orbi (Към града и към света) от централния балкон на площад "Св. Петър" в Рим, като призова за помирение различните общности по света след годината, в която милиони мигранти рискуваха живота си, за да достигнат Европа, а Ислямска държава завзе части от Близкия изток.

Светият отец предложи пълната си подкрепа за усилията да се сложи край на конфликтите в Сирия и Либия: "Молим се споразумението, постигнато в ООН, да успее възможно най-скоро да заглуши шума на оръжие в Сирия и да преодолее тежкото хуманитарно положение на населението. Също толкова спешно е споразумението за Либия да има подкрепата на всички, за да се преодолее сериозното разделение и насилието, разяждащо страната.

Вниманието на международната общност е единодушно насочено към прекратяване на жестокостите в тези страни, както и в Ирак, Йемен и Африка, където жертвите и страданието се увеличават и където не е пожалено дори историческото и културното наследство на цели народи.
 
Там, където се ражда Бог, се ражда надеждата. Там, където се ражда Бог, се ражда мирът. А където се ражда мир, няма повече място за омраза и за война. Но

точно там, където на света идва Божият син, продължават напрежението и насилието,

а мирът остава един подарък, към който се стремим и трябва да изградим", изтъкна папа Франциск, като призова израелците и палестинците да продължат диалога.

В посланието си той не забрави да спомене и жертвите на терористични актове - "особено последните масови убийства, извършени под небето на Египет, Бейрут, Париж, Бамако и Тунис".

- Американският президент Барак Обама направи традиционното си седмично обръщение към нацията в компанията на първата дама Мишел.

От името на цялото си семейство Обама пусна кратка честитка и в социалните мрежи, в която припомня на сънародниците си ценностите на Исус: "Да се отнасяш към другите с любов и състрадание, да се грижиш за хората в периферията на обществото: болните, гладуващите, бедните и преследваните, непознатите, които се нуждаят от подслон. Или просто да вършиш добри дела. Този дух ни свързва и сплотява не само като християни, но и като американци от всички вероизповедания. Това е и смисълът на празниците - да сме като едно семейство и да честваме нашата благодат и ценностите, към които сме привързани."

- В коледната вечер традиционното си телевизионно слово произнесе и британската кралица. 89-годишната Елизабет Втора сама пише текста за "речта на кралицата" и това е един от редките случаи, когато може да изрази собствените си възгледи.

Сега тя призова да сме благодарни "за всичко, което носи светлина в живота ни" и да намираме надежда в мигове на мрак, като цитира Евангелието на Йоан:

"И светлината в мрака свети, и мракът я не обзе"

70-годишнината от края на Втората световна война и раждането на правнучката й Шарлот бяха сред събитията от изминалата година, споменати конкретно в посланието й. Тя напомни също, че обичаят за украсяване на коледната елха тръгнал от нейните прабаба и прадядо - кралица Виктория и принц Алберт, който поставял на върха не традиционната днес звезда, а ангел.

"Това трябва да ни напомни, че фокусът на Коледа е историята на една конкретна фамилия. За Йосиф и Мария обстоятелствата около раждането на Исус, в конюшня, били далеч от идеалните, но най-лошото предстояло - семейството било принудено да напусне страната.

Не е изненада, че подобна човешка история все още владее въображението ни и продължава да вдъхновява всички нас, християните, по целия свят. Въпреки, че през краткия си живот е бил обект на гонения и принуден да напусне дома си, посланието на Христос не се е променило и зове не към отмъщение или насилие, а просто да се обичаме един друг", каза Елизабет Втора.

Източник: БНР, БНТ