Коледата - този най-светъл семеен празник и тържество на християнските добродетели, е същевременно символ и на голямото преяждане, и на много заблуди.

Най-разпространените от тях изброява Българската редакция на "Дойче веле":

Божият син е роден в ясла

Поне така се твърди. Но е грешно. Никъде в Библията не се споменава нищо за ясла, споменава се само това, че наблизо е имало вол и магаре. Оттук и заключението, че рождествената сцена е в ясла. А мястото на всяка ясла е в конюшнята.

Дядо Коледа е творение на "Кока-кола"

Това твърдение също издиша. Вярно е, че историческата личност св. Николай Мирликийски и епископ на Мира е бил човек по-скоро със стройна фигура. Но не производителят на безалкохолната напитка, а един германски имигрант в САЩ за първи път е изобразил добрия старец такъв, какъвто го познаваме днес: закръглен и със зачервени, издути бузи.

Томас Наст, родом от германската област Пфалц, нарисувал през 1862 г. за сп. "Харпърс уикли" добродушния и белобрад старец като приносител на дарове. Неговият Санта Клаус се наложил бързо и до днес първообразът му е използван за изобразяването на Дядо Коледа.

Коледата е бяла...

Статистиката сочи, че снежните Коледи са по-скоро изключение, отколкото правило. Дори в Мюнхен, където обичайно е най-заснежено в Германия, само две от всеки пет Коледи са бели. И колкото пó на север се върви, толкова по-зелено става.  

... и настъпва на 24 декември

Грешка! На 24-ти отбелязваме Бъдни вечер. Неслучайно германците наричат празника Heiligabend (Свята вечер) - т.е. вечерта, която предшества големия празник Рождество Христово.

На 26 декември всичко свършва

Според католическия канон, Коледа не приключва на втория ден от коледните празници - 26 декември, нито на 6 януари, Богоявление. Празникът всъщност продължава чак до Сретение Господне (2 февруари). На този ден божията майка Мария отишла с Младенеца в храма, за да го представи на Бога, както изисквал Моисеевият закон. Поверието гласи, че на 40-ия ден след раждането на мъжка рожба майката е чиста и отново може да прекрачва Божия храм.

На Фарьорските острови Коледата продължава цели 21 дни, а на Филипините - от 16 до 24 декември. Филипинците вярват, че ако ходят на черква всеки ден по време коледните празници, всичките им желания ще се изпълнят.

Коледната елха - прастара традиция

Мнозина са убедени, че обичаят да се украсява дърво за Коледа е много стар. В действителност традицията води началото си едва от XIX век, като първоначално само богатите са можели да си позволят да притежават жива елха за празника. Именно те обаче слагат началото на истинска надпревара в украсяването, пред която днешните представи за скъпа или разточителна украса направо бледнеят.

Така например през 1807 г. по-малкият брат на Наполеон - Жером Бонапарт - отрупал елхата си със свидетелства за направени от него дарения на поземлени имоти.

Източник: Българската редакция на "Дойче веле", по ДПА и "Фокус"