Слави Трифонов оповести, че след 19 години в ефира на Би Ти Ви предаването спира окончателно от 31 юли, като обясни с медийната среда у нас решението си да не търси подновяване на договора

"Шоуто на Слави" спира да съществува на 31 юли, оповести в предаването си от 6 май, понеделник, водещият Слави Трифонов. В своето обръщение към тв публиката той оповести:

"Казвал съм "уважаеми зрители" над 70 хил. пъти. Значи много ви уважавам! Затова сега ще ви кажа, че моят договор тази година изтича на 31 юли т.г. ... Всъщност той изтича на 12 септември, но с отпуските, които трябва да ползвам по договор, той изтича на 31 юли. И на 31 юли тази година това приключение ще свърши."

Виж още: Дефицит на лидери, или Защо го харесват Слави

Защо се стига до такава крайна мярка? Едва ли е заради преекспониране на водещия, в чийто стол напоследък все по-често сядаше Иво Сиромахов, част и от сценарния, и от актьорския екип.

Рейтингите също са стабилни - през април шоуто е на 10-о място сред най-гледаните предавания у нас, след сезонни формати като "Гласът на България", "Бригада Нов дом", "Смени жената" и "МастърШеф", турския сериал в 20 ч., седмичното "Папараци", "Комиците и приятели" новинарските емисии и "bTV Репортерите". Повторенията от 12,30 ч. в делничните дни също влизат в месечния Топ 5-.

Ето какво поясни в ефир самият Слави Трифонов:

"От много време насам аз и моят екип не се чувстваме част от медийната среда. Просто не се чувстваме на място. Погледнете всичко около вас, как е организирано и как работи, и си кажете - вие чувствате ли се на място? Така се чувстваме и ние.

Като хора, работещи в телевизия, ние правихме през тези години нещата така, както ги усещаме. Бихме желали медийната среда да е друга. Имаме други разбирания за свобода. И за начините й на отстояване.

Защото, уважаеми зрители, в основата на съществуването на нашия екип, е усещането за свобода. Безусловното усещане за свободното изразяване на собственото ни мнение. Защото ние винаги сме говорили на вас като свободни хора на свободни хора.

От позицията, в която сме сега, ние не можем да направим повече."

Лично той решил екипът му да не подновява договора си с Би Ти Ви, не ставало дума за проблем с партньорите им от телевизията, напротив - "това е мое, наше осъзнато решение".

Водим разговори със продуцентите от "Седем осми" и както обикновено, поканихме Слави да продължим сътрудничеството си след настоящия сезон, но не сме стигнали до резултат, коментират от Би Ти Ви. 

Тази година по конкурентната Нова телевизия беше спряно друго дългогодишно и не по-малко влиятелно предаване от късния часови пояс - "Господари на ефира".

Виж още: Три цитата от книгата на Слави Трифонов "За мен е чест"

"Шоуто на Слави", което с годините се превърна в институция, е своеобразен наследник на сатиричното "Ку-ку", излъчвано по БНТ в началото на демократичните промени у нас. От него се пръкнаха също "Каналето" и "Хъшове", чийто пряк наследник е "Шоуто на Слави".

То е моделирано по формата "късно вечерно токшоу", популярен по големите телевизионни мрежи в САЩ, чиито водещи са били легенди като Джей Лено, Дейвид Летърман, Конан О'Брайън, Джон Стюарт и Джони Карсън, а понастоящем - имена като Джими Фалън, Джими Кимъл, Джеймс Кордън, Стивън Колбер и Елън Дедженъръс.

Многократните опити да се появят негови конкуренти, дори по самата Би Ти Ви, не се увенчаха с траен успех  Напоследък обаче старата му слава поизбледня, а спекулациите, че екипът подготвя своето влизане в политиката, не стихват от години, особено след организирания от тях референдум за мажоритарния вот, многохилядните концерти и все по-острите критики към българския политически елит.

Най-близките избори са наесен, за местни органи на властта. 

Виж още: Отвореното писмо на Слави Трифонов преди концертите

Междувременно до слизането си от ефир предаването ще се раздели с част от натрупания си архив, като до 6 юли всеки може да се регистрира с трите си имена, ЕГН и телефон в томболата на Final.slavishow.com за спечелване на предмет, подарен от гостите.

"През всичките тези 19 години аз съм получил 1435 подаръка от гостите ни в шоуто. Към тях обаче аз прибавям диванчето в шоуто, моя стол, бюрото, шестте портрета на Краси Радков, Мариан Бачев, Иво Сиромахов и моя милост, както и деветте книги... в които са писали гостите ни в шоуто", съобщи водещият.

Сред предметите са пистолет от Жан-Клод ван Дам, лост за управление на изтребител от ген. Стефан Попов, плакет, кама и щик (от битката при Дойран) от бившия военен министър Николай Свинаров, тениска с автограф и боксови ръкавици от Долф Лундгрен, библия от 1925 г. и кама, подарени от покойната футболна легенда Трифон Иванов.

Част от подаръците е и служебният мерцедес S класа, използван от световните знаменитости, които са се появявали в "Шоуто на Слави". По форуми и социални мрежи обаче събирането на лични данни се коментира с подозрение, а цялата акция - в негативен план, като се предлага по-скоро предметите да се продадат на търг с благотворителна цел.