"За мен е чест" е втората му (авто)биография след "За стърчането"

След "За стърчането" (2002), написана заедно с Любен Дилов-син, в навечерието на есенния панаир на книгата "Сиела" издадоха нова автобиография на Слави Трифонов в съавторство с Иво Сиромахов - "За мен е чест".

"В тази книга ще видите непознати страни от личността на Слави. Ще видите един образ - доста различен от този, който познавате от екрана или от концертната сцена", обяснява сценаристът от "Шоуто на Слави", сам автор на няколко книги. Той описва "За мен е чест" като монолог, резултат от интервюта с обща продължителност над 50 часа.

Заглавието е взето от традиционната реплика, с която Дългия закрива предаването си всяка делнична вечер. Той подготвя и коледна песен с Крисия, която да увенчае годината на двата им мегаконцерта с "Ку-ку бенд" - пролетния в зала "Арена Армеец" и есенния на Националния стадион "Васил Левски", откъдето е и снимката за корицата на книгата.

Предлагаме ви три кратки откъса от "За мен е чест" с размислите на популярния тв водещ:

* "Ние винаги сме воювали с правителството, с всяко правителство, защото смятам, че това е основният ангажимент на журналистите и на такива шоута като нашето, да са против правителствата. Защото така има баланс, така има коректив. Бойко Борисов, каквото и да е правил, не е свалил шоуто. Може да е говорил "Аз мога да ви приключа", може да е казвал всякакви неща, но не е свалил шоуто. Докато Иван Костов го свали. Той го свали, бе. Директно! Може да не го е свалил той лично, да го е свалил шефът на БНТ, но не е станало без Костов да е казал "Добре!". Със сигурност. Щото държавата беше такава, че всичко опира до един човек."

* "За да правиш политическа сатира, трябва да имаш: първо - много добър екип, второ - топки, и трето - да имаш доверието на аудиторията. Само тогава можеш да си позволиш да създаваш сатира, да иронизираш, да бъдеш саркастичен и хората да ти вярват и да се разсмиват или пък да се чувстват на твоя страна. Иначе става нелепо. Става като правено в читалище, художествена самодейност."

* "Българската политическата класа е скопена. В нормалните държави политици стават хора, които са най-отгоре в "пирамидата на Маслоу". Хора, които искат да работят за обществото. Така е правилно. А тук в политиката влизат хора, които на друго място не стават за нищо - голямата част от тях. Не мога всички да ги слагам под един знаменател. Но голямата част от тях са меркантилни, дребни душици, които искат да печелят от това, че са депутати или са в някое министерство, или са в общината. Те така ще искат, разбира се. Какво да правят друго?"...

Източник: ИК "Сиела"