Какво трябва да научим, докато сме млади, за да прилагаме през целия си професионален живот

Времето лети и докато сме млади, си мислим, че вечно ще имаме време за всичко, което ни интересува. Нещата стоят обаче по малко по-различен начин и на един малко по-късен етап се оказва, че ни трябват умения за разпределяне на времето. И именно, когато сме все още млади и свежи трябва да си създадем тези навици. 

Ето няколко съвета за разпределяне на времето, които един човек в 20-те си години трябва да научи: 

1. Дните текат по-бързо, отколкото очакваме

Ако като по-млади сме имали онези дни, които траят сякаш година, в следващ момент усещаме, че времето сякаш лети и нямаме време за много неща. Понякога така от едното размотване не ни остава време за това, което сме си поставили като важно за изпълнение. Затова е добре да се научим да си оставяме едно буферно време в работния ден, което да служи за резервен план, ако изскочи нещо допълнително или ако просто се забавим с другите задължения.

2. Не всеки ден ще си в кондиция

"Има дни, в които не върви", както пееха "Трамвай №5". Случва се, тогава кондицията ни се губи, разсеяни сме и непродуктивни като цяло. Има обаче и дни, в които сме в серия и можем 12 часа неуморно да вършим работа като за трима души. Е, възползвайте се максимално от тези дни.

3. Вършенето на няколко неща едновременно пречи на фокусирането

Ако си се захванал с три задачи наведнъж, трудно ще ги свършиш бързо и с достатъчното внимание. 

4. Има разлика между здравата работа и пренатягането

Усърдието на работното място е нещо прекрасно и най-вероятно ще бъде забелязано, но пренатоварването може да те изкара бързо от строя и така да загубиш всичко, за което си се старал. 

5. Първо леките и бързи задачи

Доказано е, че ако свършиш нещо бързо и лесно, много по-лесно се настройваш на вълна работа. Така че започвай работния ден с някоя бърза задачка, преди да се хвърлиш на основното за деня.

6. Ако нещо ти отнема твърде много време, за да бъде започнато, продължи напред

Ако ти отнема повече от 20 минути, за да се захванеш с дадена работа, по-добре я остави и започни нещо друго. После се върни на задачата, когато се усещаш по-продуктивен.

Виж още: 5 сутрешни традиции в офиса, които правят деня по-продуктивен

7. Поставяй си прости цели

Изпълнимите в обозримо бъдеще цели имат страхотна мотивираща сила, която ти помага да се фокусираш. Така се създават приоритети и човек знае по-лесно на какво да дава предимство и какво да оставя за после. 

8. Няма две задачи с еднаква важност

Определяй кое е по-важно. Степенувай задачите и ги подреждай по спешност и значимост. Така самият ти ден ще е по-подреден.

9. Повече часове работа не означават по-голяма продуктивност

Човек може да бъде съсредоточен определено време за едно денонощие. Извън това време колкото и да се напрягаш, работата няма да върви или по-лошо - може да бъде вършена с грешки. Така че използвай максимално времето, в което си работоспособен, а в останалото си почини добре. 

Виж още: В кои часове на деня сме продуктивни

10. Води си бележки

Човек забравя, но написаното остава. Тази максима може да ви помогне много в ежедневието. Ако си насрочите среща, запишете си някъде, ако имате важна задача с краен срок, отбележете го. Ако всичко това се въведе и в строен календар, вероятността да забравите нещо важно, намалява драстично.