По-малко работа, повече продуктивност

След като новината, че в Швеция въвежда 6-часовия работен ден, у нас мнозина се размечтаха. Ние включително. Та кой не иска да се прибере по-рано вкъщи, като за сметка на това се съсредоточи повече в работата и свърши за шест часа това, което има за осем? 

Все повече компании оценяват това и обмислят как да помогнат на служителите си да се чувстват по-добре по този начин, пише Fastcoexist.

Първият, въвел 8-часовия работен ден, е Хенри Форд, но пък от негово време насам нещата не са се променили много от времето, когато предприемачът за първи път го внедрява в своите заводи. В днешно време голяма част от времето, прекарано в офиса обаче, преминава в пращане на имейли, срещи и "Фейсбук". И е време да се замислим, трябват ли ни всичките осем часа, за да си свършим работата за деня?

Според Линус Фелд, главен изпълнителен директор на базираната в Стокхолм компания за разработване на приложения "Филимъндъс", осемчасовият работен ден не е толкова ефективен, колкото се твърди.

Виж още: Оставането до късно в офиса повишава риска от инфаркт

Според него да останеш фокусиран върху определена работа в продължение на осем часа е голямо предизвикателство. Освен това е трудно да управляваш личния си живот извън работата. "Филимъндъс" преминава към 6-часов работен ден миналата година и от компанията твърдят, че това не се е отразило на работата на хората. Мениджърският екип просто е помолил хората да не използват социалните медии и други лични неща, които да ги разсейват, и е спрял някои редовни седмични срещи.

Моето впечатление е, че така е по-лесно да се съсредоточиш повече върху работата, която трябва да свършиш, имаш енергията да го направиш и ти остават сили, когато напускаш офиса, казва Фелд.

Това обаче не е единственият пример за ползите на 6-часовия работен ден 

Друг технологичен стартъп на име Brath направи промяната преди три години. За тях едно от основните предимства е, че това им е помогнало да наемат и задържат служителите. Според главния изпълнителен директор на Brath веднъж свикнал да имаш време за семейството и децата, за спортуване или просто да приготвиш хубава храна вкъщи, няма да искаш да го изгубиш. 

Виж още: Служебни имейли по време на отпуск - по-добре не!

Вярваме, че това е добра причина служителите да останат с нас.. ние всъщност се грижим за тях, обяснява той.

Според Фелд пък всички в компанията изведнъж стават по-енергични. Колегите напускат офиса с радост и с радост се връщат на следващия ден. Той определя промяната като ключова за успеха на фирмата. 

"Вярвам, че в днешно време ценим повече времето от парите си. Напълно съм сигурен, че все повече хора ще избират свободното време пред високата заплата. Ако служителите са щастливи, и вашата компания е щастлива", казва той.

Източник: expert.bg / Fastcoexist