Двамата са родени на една и съща дата, 31 май, и се снимат в екранизация на "Измамените", когато са на 41

Колин Фарел, някогашното лошо момче сред ирландските актьори, си тръгна от кинофестивала в Кан без награда, но като победител - отличени бяха двата филма с негово участие.

The Killing of a Sacred Deer на Йоргос Лантимос, който взе приз за сценарий, е втората му работа с гръцкия режисьор. Преди това "Омарът" (2015) получи в Кан наградата на журито, а на Фарел донесе актьорски номинации за Европейската филмова награда и "Златен глобус", вече печелен от него с "В Брюж" (2008).

Виж още: Филмите и актьорите, наградени от Педро Алмодовар в Кан (видео)

The Beguiled / "Измамените" пък направи София Копола едва втората жена, която журито провъзгласява за най-добър режисьор. Трилърът й от периода на Гражданската война в САЩ (1861-65 г.) е създаден по едноименния роман от Томас Кулинан, публикуван през 1966 г.

Още през 1971-ва се появява негова екранизация с Клинт Ийстуд в главната роля. Приликите с римейка - и Фарел, и бъдещият носител на две награди "Оскар" са родени на 31 май, и двамата са на 41, когато "Измамените" с тяхно участие излиза на екран.

Сюжетът: В южните щати ранен войник от противниковата федерална армия е приютен в девически пансион. Скоро някои от обитателките му се оказват привлечени от мъжа - от директорката (Никол Кидман) през учителката (Кирстен Дънст) до една от по-големите ученички (Eл Фанинг), а съперничеството помежду им и сексуалното напрежение в крайна сметка ги кара да се съюзят срещу "врага" от другия пол...

Ийстуд, който тази година навършва 87, продължава кариерата си и зад камерата. Първите му номинации и академичната награда идват с режисурата на уестърна "Непростимо" (1992). Втората му статуетка е за спортната драма "Момиче за милиони" (2004), която става филм на годината.

София Копола казва, че е избрала Колин Фарел за неговата роля, защото е едновременно чаровен и мъжествен - и заради имиджа на лошо момче.

Фотогалерия: 10 суперготини ирландски актьори

Всъщност ирландецът постепенно се отърсва от негативната слава - след 2003-та, когато се появява първородният му син Джеймс, започва да се лекува от наркомания, а през последните години дори е премахнал татуировките си. Момченцето се оказва с генетично заболяване - синдром на Ангелман.

Днес той се стреми да води здравословен начин на живот, защото иска да е повече време край децата си, и споделя: "Джеймс ми позволи да се грижа за нещичко на този свят, когато не бях в състояние да се грижа за себе си. Спаси ми живота."

Последната му роля беше в миналогодишния "Фантастични животни и къде да ги намерим", а му предстоят игрална версия на "Дисни" анимацията "Джъмбо" (с реж. Тим Бъртън), трилърът на Стив Маккуин "Вдовици" и като полк. Оливър Норт в минисериал на "Амазон" за оръжейния скандал "Иран-контри" в средата на 80-те, отново под режисурата на Лантимос.

Американската премиера на новия "Измамените" е в началото на лятото, от 23 юни.

Фарел като кардиохирург в психотрилъра The Killing of a Sacred Deer, който е копродукция между САЩ, Ирландия и Великобритания