Основателят на група "Тангра" и едноименното рокрадио си отиде на 71-годишна възраст след усложнения от COVID-19, но ни остави вечни БГ хитове като "Оловният войник" (видео)

След фронтмена на група P.I.F. Димо, който си отиде от COVID-19 в началото на декември, болестта ни отне и един от доайените на българския рок Константин Марков, басист и ръководител на група "Тангра", съосновател на едноименното рокрадио, композитор на вечни хитове като "Оловният войник".

Рокът е философия, рокът е начин на мислене, рокът е верую и естетика - и, разбира се, най-накрая: начин на живот, казваше той, а в едно от последните си интервюта по БНР беше категоричен:

"Трябва да се разбере, че за да имаш успех в музиката (както, разбира се, и във всяко едно изкуство), трябва да си много искрен. А пък още по-силно става, когато ти, по един или друг начин, пресъздаваш това, което преживяваш чрез музика - и чрез текст, разбира се."

Миналата пролет, по време на извънредното положение в началото на пандемията, заедно с новия вокалист и китарист на "Тангра" Боби Косатката записаха баладата "Денят" - "послание за надежда" по текст на поета Александър Петров, с когото "Тангра" са създали някои от най-любимите парчета в българската поп и рок музика. Групата беше и хедлайнър на юбилейния му концерт "Рок поезия" в зала 1 на НДК на 15 октомври 2019 г.

Роден на 3 октомври 1949 г., той започва кариерата си в края на 60-те години с първата българска рокгрупа, "Бъндараците". Трупа опит като концертиращ музикант със звезди като Емил Димитров и Лили Иванова, а "Тангра" основава през 1976 г.

След като две последователни години, 1978-79, печелят Младежкия конкурс за забавна песен с песните "Ако имаш време" (по текст на Миряна Башева и музика на Тенко Славов, с вокала на Александър Петрунов - Сашо Гривната) и "Очакване" (по музика на Константин Атанасов, текст на Михаил Белчев, изпята от Вили Кавалджиев), техен певец става Цветан "Чочо" Владовски.

С него през 1982-ра записват дебютния си албум, взел заглавието на песента "Нашият град", включена в саундтрака на филма "Оркестър без име". По музика на Борис Карадимчев са и другите им популярни парчета от онова време - "Богатство" и "Любовта, без която не можем".

Любопитно е, че всички клавишни партии там се изпълняват от Косьо Марков, започнал да учи музика като дете именно с пиано, но на концертите, поради отсъствието на титулярен кийбордист, групата демонстрирала по-агресивно, рокзвучене.

Най-големият авторски хит на Косьо Марков обаче е през следващия период на "Тангра" - близо 7-минутният епос "Оловният войник", също отличен на младежкия конкурс (1985). Тогава групата залага на имидж в стил "ню уейв", техен вокалист е Станислав Сланев - Стенли, а албумът "Тангра II" ражда още хитове, любими и до днес: "Жулиета", "Бъди какъвто си", "До последен дъх", "Циркът", "Делник", "Черно-бяла снимка".

В началото на 90-те Косьо Марков и Кирил Маричков основават рокрадио "Тангра", а когато "щурецът" се включва в състава на супергрупата "Фондацията", заедно със Стенли, Любо Киров (екс-"Те"), Данчо Караджов ("Сигнал"), Константин Цеков (ФСБ) и Митко Кърнев (Д2) сформират конкурентната "Легендите"

Тя обаче не просъществува дълго и през последните години той възроди "Тангра" с новия вокалист и някогашните си колеги Дани Ганчев (клавишни) и Емил Герасимов (ударни). След преиздаването на първите два албума в двойния "Антология" (2000) те подготвиха и третия албум в дискографията на групата, с работно заглавие "По пътя" и пилотния сингъл "На прага".

"Когато си до мен", с която участваха в миналогодишния пролетен радиоконкурс, и в момента е в челните места на Българския Топ 20 по БНР.