Хърватската президентка влезе дори в съблекалнята, за да прегръща "своите" полуголи момчета и да пее с тях патриотични песни. Спортът в Хърватия нерядко е ставал източник на националистически изблици, коментират медии в Германия

Футболните победи са манна небесна за хърватския национализъм, отбелязва Българската редакция на "Дойче веле". Малката балканска страна за втори път в кратката си история достигна в самото подножие на световната футболна титла, след като победи Англия в полуфинала.

На 15 юли Хърватия се изправя срещу Франция във финалния мач от мондиал 2018 в Русия - като повторение на полуфинала отпреди 20 години, завършил 2:1 за "петлите".

Виж още: Франция или Хърватия - кой ще е новият световен шампион по футбол?

Любопитни са коментарите по темата в две германски издания. Берлинският в. "Тагесцайтунг" пише:

"Хърватите вече постигнаха това, което стори легендарният отбор на Бобан, Шукер и Просинечки през 1998 г. Но на Балканите хърватският успех предизвиква смесени чувства. В мюсюлманската част на Сараево хората все пак се радват заедно със съседите, макар че в същото време в хърватските региони на Босна и Херцеговина продължават изблиците на омраза срещу мюсюлманите.

(…)

Сръбските региони и Белград се надяваха, че Русия ще победи Хърватия. На фона на общата история на двете нации това е разбираемо. Но хърватските национали често пъти се поддават на националистически изблици, а това отново – и допълнително – нагорещява атмосферата.

В съблекалнята на отбора звучи фашисткият поздрав "За Родината – готови!", футболистите пеят наизуст парчета на дясната банда „Томпсън" и други патриотични песни, а в тревата на стадиона в Сплит изведнъж се появява свастика – с всичко това футболът подава определени сигнали.

Чудовищните престъпления на хърватските националисти срещу сърбите през Втората световна война се оказват нещо едва ли не второстепенно...

Почти като военна победа

"А бе, я не го взимай толкова на сериозно - съветва ме моят загребски приятел Стиепан. - То говори най-вече за безхаберието на играчите, които се чувстват патриоти и искат да го покажат, без да мислят за последствията."

Той ми обяснява, че футболистите обикновено произхождат от необразованите долни прослойки – да, прочути са и получават големи пари, но нямат добро образование и мислят, както мислят обикновените хора.

Всъщност политиката трябва да си каже думата и да озапти националистическите емоции. Защото през 1998 г., малко след като Хърватия спечели войната за независимост от Югославия, третото място на хърватските футболисти на Световното първенство беше отбелязано едва ли не като военна победа."

Виж още: В Хърватия: Българите нямате нито един футболист от световна класа

Авторът на статията в "Тагесцайтунг" споменава и ролята на тогавашния авторитарен хърватски президент Франьо Туджман. За нея пише и "Франкфуртер Алгемайне цайтунг". В публикацията там се казва, че "култът към националния отбор" е продукт на политическата инструментализация на спорта, извършена от Туджман:

"Атлетите трябваше да са нещо повече от спортисти. Те бяха избрани като световноизвестни посланици на своята страна във времената на войни и страдания, като в същото време ставаха спойка на една възникваща нация и катализатор на нейната национална гордост."

Една популярна президентка в съблекалните

"Тагесцайтунг" не пропуска да спомене и изявите на сегашната хърватска президентка по повод световното по футбол:

"Може да е било поради личния ѝ темперамент, но по-вероятно Колинда Грабар-Китарович си беше направила политическа сметка, когато миналата събота в съблекалнята тръгна да прегръща "своите" полуголи момчета и да пее с тях патриотични песни. (…) И явно не я интересуваше, че всичко това може да обиди други етнически групи или нации.

Тя непрекъснато повтаря, че босненските хървати насила са прогонени от родината им. Фактът е обаче, че десетки хиляди хора от всички етнически групи, подгонени от безработицата, напускат година след година страната.

В същата връзка Грабар-Китарович заяви, че на босненската граница са струпани 60 хил. салафити, които се готвят да нападнат Хърватия. Е, поне това твърдение тя беше принудена официално да опровергае.

Но визитата в съблекалнята на футболистите сега й носи много симпатии. Президентката, която през последните седмици губеше рейтинг, днес отново се превърна в любим държавен глава."

Колинда Грабар-Китарович часове преди победата на Хърватия над Англия, която доведе страната й до финала на световното - на срещата на лидерите от НАТО в Брюксел, редом с нейния български колега Румен Радев и канадския премиер Джъстин Трюдо (вляво). Снимка: НАТО

Хърватия се присъедини към ЕС през 2013 г. като 28-ата държава членка. Националният й флаг, който се развяваше и снощи във фензоната на столицата Загреб, е трицветен - червено, бяло, синьо - и символизира трите кралства: Хърватия, Славония и Далмация, а върху карирания в червено и бяло щит са гербовете на Хърватия, Дубровник, Далмация, Истрия и Славония.

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"