Забраната беше приета от Народното събрание на първо четене

Забранява се вдигането на шум в населените места от 23 ч. до 8 ч. сутринта, реши на първо четене Народното събрание. Съгласно предложенията на вицепремиера Валери Симеонов за защита от шума в околната среда контролът по спазването на ограниченията се възлага на МВР.

С приетите промени в закона се предвижда затягане на санкциите при вдигане на шум извън регламентираните часове. При първо нарушение заведението нарушител ще се затваря до едноседмичен срок, при повторно - до 30 дни. Това според Димитър Бойчев от ГЕРБ обаче е крайна мярка:

"Защото повечето проблеми са в летния туристически сезон, където са и повечето открити заведения, а нашият сезон е толкова къс, че според мен това заведение е безсмислено повече да работи."

Виж още: Как реагира бизнесът на проверките в Слънчев бряг

Вицепремиерът Валери Симеонов опроверга това становище: "Ще изпаднем в същата ситуация, в която сме и в момента - с констативни протоколи, с препращане до община - една дискотека, необезшумена, с отворени обеми, която дъни и побърква целия Несебърски залив."

От ДПС разкритикуваха законопроекта, като настояха, че той отнема функции на общините. Танер Али беше категоричен: "Заради Бургас или заради Варна ще изгорят и всички други общини в България."

Законопроектът е продължение на акциите на вицепремиера Валери Симеонов срещу шума в черноморските ни курорти.

Виж още: Валери Симеонов срещу диджей Станчо във "война за тишината"

 

Източник: БНР