Хиляди бяха на поклонението във Велико Търново, където денят за прощаване с легендарния футболист беше обявен за траурен

Хиляди българи си взеха сбогом във Велико Търново с легендарния футболист Трифон Иванов, който почина внезапно на 13 февруари на 50-годишна възраст. Хора от цяла България присъстваха в Двореца на културата и спорта, за да изпратят бившия национал в последния му път.

Сред тях бяха и мнозина представители на златното ни футболно поколение от САЩ '94: Христо Стоичков, Борислав Михайлов, Бончо Генчев, Даниел Боримиров, Наско Сираков, Йордан Лечков, Ивайло Йорданов, Красимир Балъков и наставникът на четвъртите в света Димитър Пенев.

Видео: Най-великата победа в историята на българския футбол

До тях застана и следващият треньор на "лъвовете" Христо Бонев, под чието ръководство и като капитан на тима Трифон Иванов участва в последния ни мондиал във Франция през 1998 г. Мнозина не можеха да сдържат сълзите си по своя приятел и съотборник.

Всички ще запомним железния защитник със сърцата му игра на световните първенства през 1994 и 1998 г. и европейските финали през 1996 г., отбелязва Sportal.bg и припомня, че именно неговият златен гол в руската врата през 1997 г. класира България на световното във Франция.

Тази седмица бившият капитан на националите бе удостоен посмъртно с почетния знак "Венец на победителя" със заповед на спортния министър Красен Кралев.

Виж още: Комиксът на "Гардиън" в памет на Трифон Иванов

"Отиде си един много голям българин. Приятел. Националист, верен на България до края, до последния си ден. Ще го запомним с видрия му нрав и шегите, които пускаше в отбора. Опитваше се да разведри обстановката, дори когато губехме на терена и беше най-тежко", спомни си Бончо Генчев, който държа прочувствена реч на траурната церемония, предавана пряко по БНТ.

Стоичков долетя чак от Маями за поклонението, въпреки че не планираше да се връща в България до своя бенефис на 20 май. Кавалерът на "Златната топка" летя почти цяло денонощие до София, за да си вземе последно сбогом с Туньо - който на свой ред говори за него в интервю пред Би Ти Ви броени дни преди кончината си.

"Бог да го прости. Най-неприятно е, че си отиде най-железният от нашия състав като физика, комплексно като младеж, футболист и човек. Трифон Иванов не се предаде, а природата ни го отне. 21 години след него ние на кое място сме, вие ще кажете", заяви с прискърбие Димитър Пенев.

Снимка: Марин Маринов / Sportal.bg

Източник: Sportal.bg