Полският "Ида" триумфира на наградите на европейската киноакадемия с пет отличия в най-важните категории. Виж кой спечели още при актьорите, комедиите, документалните, късометражните и анимационните филми

Европейската филмова академия раздаде наградите си в Рига на 13 декември, като "Ида" спечели статуетки за режисурата и сценария на Павел Павликовски, за операторска работа, европейски филм на годината и зрителското гласуване ("Изборът на публиката").

Полско-датската драма е и номинирана за наградата на Европейския парламент заедно с други две заглавия.

Действието се развива в Полша през 1962-ра. Ана е 18-годишна тийнейджърка, която се готви да стане монахиня в манастира, където живее, откакто е осиротяла като дете.

Тя научава, че има жива роднина, която трябва да посети, преди да даде монашески обет - сестрата на майка й, Ванда. Заедно, двете жени се отправят на пътешествие към взаимно опознаване и откриване на своето минало...

За европейска комедия на годината бе провъзгласен "Мафията убива само през лятото" / The Mafia Only Kills in Summer (Италия) на сицилианеца Пиерфранческо Дилиберто, който е известен още с името Пиф и е лауреат на наградата "Давид на Донатело" за най-добър режисьор дебютант.

Действието във филма му се развива в Палермо, където израства младият Артуро. Той се влюбва в съученичката си Флора, когато двамата са едва деца, а сюжетът се разгръща в продължение на 20 години, до 90-те, на фона на ужасяващи събития...

Британецът Тимъти Спол бе отличен като най-добър европейски актьор за превъплъщението си в художника Джоузеф Търнър в "Г-н Търнър".

През май биографичният филм за живописеца от викторианска Англия му донесе и наградата за мъжка роля от кинофестивала в Кан, а тези дни го нареди сред номинираните за "Златен глобус".

Филмът бе показан миналия месец на Киномания 2014, където Спол, работещ за пореден път с режисьора Майк Лий, бе определен като "в еднаква степен нежен, забавен и плашещ в постигането на артистичното безсмъртие на своя герой".

В Кан се състезаваше и "Два дни, една нощ" (Белгия) на братята Жан-Пиер и Люк Дарден, който направи френската носителка на "Оскар" Марион Котияр най-добрата европейска актриса на 2014 г.

По дънки и розов потник, героинята й Сандра, с помощта на съпруга си, разполага само с един уикенд време да се срещне с всеки от колегите си и да ги убеди да се откажат от премията към заплатите си, за да може тя да запази работата си...

България имаше две заглавия в състезанието за Европейските филмови награди - "Отчуждение", който обаче не попадна сред финалистите, и събралият много отличия "Чест", при късометражните ленти, където обаче бе предпочетена хърватско-германската копродукция "Пилето" / The Chicken.

Виж още: Двама се карат, трети печели

За най-добър европейски документален филм бе провъзгласена австрийско-германската копродукция на Марк Бауден "Господар на Вселената" / Master of the Universe - интервю с един от водещите немски инвестиционни банкери, заснето в празна офис сграда, което разкрива тайните и порядките в тези среди.

Още един италиански филм - "Изкуството на щастието" / The Art of Happiness (L'arte della felicità) спечели при пълнометражните анимации с разказа за двама братя, на два континента, с два живота - и една обща душа.

Под облачното небе в Неапол таксиметровият шофьор Серджо получава шокираща новина. Вече нищо няма да е както преди. Серджо се гледа в огледалото и вижда 45-годишен мъж, който е обърнал гръб на музиката и се е загубил в собствения си град. Докато навън върлува буря, в колата му се натрупват спомени, надежди, съжаления...

Рано или късно дъждът ще спре и небето отново ще се изчисти. И ще настъпи краят. Или музиката ще се върне..