Ключов проект предвижда линията на метрото да достигне Симеоновския лифт

През 2018 г. вече ще можем да ходим с метрото на ски. Инфраструктурен проект предвижда линията на метрото да стигне до подстъпите на Витоша, като се съедини със Симеоновския лифт. 

С подобен проект през 2018 г. София ще стане достойна спортна столица, коментира главният архитект на столицата Петър Диков на представяне пред общинските съветници на ключовите проекти за развитието на София, цитиран от в. "Стандарт".

Метростанция на околовръсното и подземен гараж

В проекта се предвижда двете съоръжения да се срещнат при Бистришкото шосе. Планирано е да се направи и още една метростанция на околовръстното, където ще има и голям подземен паркинг за 800 коли.

"София е облагодетелствана от близостта с Витоша и е необходима връзка град-планина. Но ползата ще е голяма и за хората, които живеят в подвитошката яка, защото сега могат да стигнат до центъра единствено с колите си", смята Диков.

Към момента все още проектът е все още на фаза изготвяне, но идеята е одобрена от експертния съвет към общинската архитектурна дирекция.

Виж още: Борисов: За метрото пари има!

За това продължение на метрото ще са необходими 40 млн. евро, като паркингът може да се изгради с публично-частно партньорство, а станциите на метрополитена с европари.

Други ключови проекти

Освен третия метродиаметър и Сверената скоростна тангента, чийто строеж трябва да започне догодина, изготвят се планове и за довършване на Южната дъга, за западната част на околовръстното шосе, за реконструкцията на булевардите "Рожен", "Царица Йоанна" за Чепинското шосе и др.

Важен за София проект е и изграждането на релсовия път по "Цар Борис III". Там спирките ще са пригодени за скоростен трамвай, който ще се движи почти със скоростта на метрото.

Виж още: От 2015 г. метрото ще е по-често в час пик