Следващата година се очаква да се открият още 7 станции на метрото

През 2015 г. в час пик времевият интервал между две мотриси в метрото ще бъде с 30 секунди по-кратък.

"Интервалът на столичното метро в пикови часове ще бъде скъсен през 2015 година, сега влаковете идват на всеки 3,5 мин, а догодина ще са на всеки 3 мин. в най-натоварените часове на деня", заяви пред радио "Фокус" изпълнителният директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Промяната ще стане до месец април догодина, а с дострояването на двата участъка - до летището и до Бизнес парка, ще бъдат разкрити общо 7 нови метро станции.

Участъка до летището

"Участъкът до летището в момента е изпълнен на 84%, до края на годината изпълнението на строителството му да прехвърли 90% и да останат повече монтажни работи, изпитания, настройки на апаратура, което ще се прави януари, февруари, март месец 2015 г.", съобщи инж. Братоев.

Той обясни, че линията до от Цариградско шосе до летището ще има има 4 метростанции – две са в квартал "Дружба", една в индустриалната зона и една – на летището.

Виж още: Борисов: За метрото пари има!

До Бизнес парка

Относно втория участък, до Бизнес парка, шефът на "Метрополитен" заяви, че е завършен на 78%, но крайният срок за завършването му е един месец по-късно, заяви той. Самият участък е дълъг 3 км и включва три подземни метростанции.

"Метрото е два пъти по-бързо от другия градски транспорт, като всеки ден се спестяват 25 000 часа, заради факта, че хората ползват метро, а не друг начин на придвижване. Освен това е много по-екологичен и безопасен начин на придвижване, така че разширението със сигурност ще облекчи трафика в столицата", каза още инж. Братоев.