Солидно повишаване на арабските имена сред новородените на Острова

Във Великобритания, където основен проблем на обществото са имигрантите от Източна Европа, най-популярното име сред новородените момчета за 2014 г. е Мохамед, пише в. "Гардиън", позовавайки се на данни от британската компания "Бейбисентър", която редовно публикува съответната статистика.

Ръст в арабските имена

През годината беше отчетено, че името Мохамед е най-популярно само за Лондон, но то вече е успяло да се разпростре в цялата страна.

В сравнение с миналата година то е напреднало с цели 27 позиции в традиционния списък на първите 100 имена, като е успяло да изпревари и традиционните за Великобритания Оливър, Джак, Хари, Чарлз и Джеймс.

Тенденцията в бебешките имена във Великобритания показва, че арабските имена са в подем. При момчешките имена в топ 100 влизат вече Омар, Али и Ибрахим, докато при момичешките популярни са Нур и Мариам.

Сериали и звезди

Друга интересна тенденция е да се следва поведението на известните. Така името Ерик, както беше кръстен синът на телевизионния продуцент и съдия в "X Фактор" Саймън Кауъл, е станало с 314 % по-популярно от миналата година. Все повече родители пък кръщават отрочетата си на децата в семейство Бекъм.

Малкият Ерик с родителите си, два дни след появата му на бял свят

Любопитно е и влиянието на сериалите върху бебешките имена. "Игра на тронове" е спомогнала за популяризирането на Емили, Денерис и Тирион, докато "Оранжевото е новото черно" е направил името Пайпър в пъти по-популярно.

Класациите

Най-популярните имена при момчетата във Великобритания за 2014 г.

1. Мохамед
2. Оливър
3. Джак
4. Ноа
5. Джейкъб
6. Чарли
7. Хари
8. Джошуа
9. Джеймс
10. Итън

Най-популярните имена при момичетата във Великобритания за 2014 г.

1. София
2. Емили
3. Лили
4. Оливия
5. Амелия
6. Илса
7. Изабела
8. Ава
9. Софи
10. Клоуи