Националната опера и балет, Музикалният театър и други сцени в София предлагат срещи с популярни и обичани персонажи от детските книжки

Новата постановка на балета "Спящата красавица" в Софийската опера (OperaSofia.bg) се оказа сред хитовете на сезона. След като половин година по-рано видяхме Анджелина Джоли като Злодеида в "Господарка на злото", сега Злата орисница излезе и на сцената.

"В оригиналната версия ролята се е изпълнявала от мъж, но в някои постановки са танцували жени, понякога на палци! Сега фея Карабос не е на палци, но е властна, красива дама! Тя не е обидена, че не са я поканили на тържеството - тя просто мисли, че всичко й е подвластно...", обяснява примата Маша Илиева, чиято постановка е спектакълът.

Можете да гледате "Спящата красавица" отново през април 2015, когато в афиша се завръща и комичната опера от Джоакино Росини "Пепеляшка". Преди Коледа обаче, по традиция, в Операта се играе друг прочут балет от П.И.Чайковски - "Лешникотрошачката", по приказката на Е.Т.А. Хофман.

В репертоара им за декември има и други детски представления с популярни и обичани приказни герои: операта за деца от Енгелберт Хумпердинк "Хензел и Гретел", детският мюзикъл от Андрей Дреников "Мечо Пух" и "Червената шапчица" (музикална приказка от Александър Владигеров).

Този сезон на оперната сцена оживя още едно произведение от Ал. Владигеров - джаз мюзикълът "Бременските музиканти", по историята на Братя Грим за магарето, кучето, котката и петела.

Сценични версии по известни приказки правят и в Музикалния театър - като мюзикълите за деца и възрастни "Снежанка и седемте джуджета" от Атанас Косев и "Аладин" на Марио Балтаджиев (музика) и Иван Ангелов (текст на песните).

На 10 декември пък е премиерата на "Малката кибритопродавачка" по Х.К.Андерсен - детска оперета с музиката на Румен Бояджиев-син.

Друго ново заглавие в техния афиш е мюзикълът по приказката на Шарл Перо "Котаракът в чизми". Музиката е на Жул Леви, а либретото е написала съпругата му Сабина Тянкова, дългогодишна солистка на Музикалния театър. 

Там също играят "Лешникотрошачката", но във варианта на балет "Арабеск", с хореографията на Боряна Сечанова.

В Столичния куклен театър "Аладин и вълшебната лампа" е авторски моноспектакъл на Димитър Тодоров по приказката от "1001 нощ". Там този месец наблягат на празничната тематика и български автори, като акцентът е "Бяла приказка" по Валери Петров - една от петте приказки на големия наш поет, писател и преводач, който си отиде на преклонна възраст през август.

В "Ние, врабчетата" пък можете да видите както любимите си герои от книгата на Йордан Радичков, така и актьори, популярни от тв екрана: Мая Бежанска, Станимир Гъмов и Румен Угрински, спечелил с тази роля наградата за актьорско майсторство на фестивала "Златният делфин 2002".

Младежкият театър "Николай Бинев" (MLT.bg) също включва детски спектакли в програмата си: "Пинокио" на реж. Андрей Аврамов, "Момо" по едноименния роман от Михаел Енде, "Спящата красавица" в постановката на Венцислав Асенов, пренесъл на сцената и любимия от книгите на Астрид Линдгрен "Карлсон, който живее на покрива", с други две популярни тв лица: Герасим Георгиев-Геро и Никола Стоянов (Тино от сериала "Революция Z").