Според вицепремиера страната ни е готова да влезе в еврозоната и Европа трябва да забележи това

"През 2015 г. трябва да падне още една граница - Шенген." Това заяви вицепремиерът и един от лидерите на Реформаторския блок Меглена Кунева по време на посещение на летище София, където тя инспектира готовността на граничния и митническия контрол да работят по шенгенските изисквания, пише в. "Преса".

Технически сме го постигнали

Тя изрази задоволството си от вече изградените коридори и гишета за пътниците, пристигащи и заминаващи за страните от шенгенското пространство. Инфраструктурата не се използва, защото още сме извън зоната.

"Не по-малко от 300 млн. евро са вложени за охраната по границите съобразно шенгенското законодателство. Тези средства са дадени за техническото осигуряване и за подготовката на хората. Те трябва да дадат своята възвръщаемост в икономиката и репутацията на страната", каза още Кунева.

Със средства от европейски програми и националния бюджет са изградени компютърни системи, които ни свързват с цяла Европа. Вицепремиерът изрази притеснение, че техниката ще остарее, преди България да получи ползите от нея.

Виж още: Кунева: Най-вероятно Румъния ще влезе преди нас в Шенген

Време е България да влезе в Шенген

"След като България е изпълнила всичко, кога нейните усилия ще бъдат разпознати?", попита риторично Кунева.

"България демонстрира високо ниво на партньорство и доказва, че може да ѝ се има доверие. Когато става въпрос за прилагането на законодателството по „Южен поток“ или налагането на рестриктивен бюджет, за да удържим дефицита до 3%, тогава на България се казва "браво". Сега е време това доверие да бъде преведено на езика на влизането на България в Шенген“, заяви Кунева, подчертавайки, че някои от страните членки обвързват приемането ни с реформата в съдебната система.