Премиерът ще обсъжда енергийната сигурност на България

"Да покажем, че сме единни и можем да си подредим държавата. Това е основната цел на визитата ми тук в Берлин."

Това написа в профила си във "Фейсбук" министър-председателят на България Бойко Борисов.

"Затова съм с тримата ми вицепремиери, които са от различни политически партии, и с председателите на ГЕРБ и РБ, за да покажем, че ние сме единни, когато става въпрос за национални приоритети и за сигурността на държавата. Благодаря на всички българи, които ни уважиха тази вечер. Щастлив съм, че имахме толкова ползотворна дискусия", написа още Борисов.

Българската делегация в Германия

Освен премиера в българската делегация, която пристигна в Германия вчера, участват и тримата вицепремиери Меглена Кунева, Томислав Дончев и Ивайло Калфин, водачите на парламентарните групи на ГЕРБ и на Реформаторския блок - Цветан Цветанов и Радан Кънев, както и шефът на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Програмата предвижда Борисов да се срещне с немския си колега, канцлерът Ангела Меркел. Двамата ще обсъдят темата "Южен поток" и енергийната сигурност на България.

Енергиен хъб

В петък парламентът изпрати до еврокомисар Марош Шефчович, отговарящ за енергийния съюз, предложение за изграждане на газов хъб.

Тогава вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев тогава коментира, че ако се реализира, газовият хъб няма да бъде захранван единствено от тръба, минаваща по дъното на Черно море. За осъществяването на проекта обаче предстоят редица разговори със службите на Европейската комисия, както и със 28-те страни членки.

В средата на миналата седмица пък премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква от Европа конкретно "да" или "не" за идеята.

Програмата на делегацията

Програмата на посещението предвижда още разговори на премиера с председателя на Бундестага проф. Норберт Ламерт, с председателя на фондация "Конрад Аденауер" д-р Ханс-Герт Пьотеринг. Вицепремиерите и народните представители ще проведат срещи с парламентарната фракция на управляващата коалиция.