Не става въпрос за "Южен поток" 2 или 3, следва се съвсем друга логика, доколкото не се предвижда изграждането на европейско трасе, поне не по начина до момента, уточни вицепремиерът Томислав Дончев

"От нереализацията на "Южен поток" България ще претърпи загуби. Не бих ги оценил в категории на милиарди, каквито коментари има. Това, че ще има нетни разходи от порядъка на милиарди, това не означава, че толкова са печалбите на България. Доста по-скромни са, включително бъдещи транзитни такси, дори борбата да е за пет или за десет милиона, когато става дума за националния интерес, тя трябва да бъде проведена", смята Дончев. 

България е изпратила писмо до еврокомисаря Марош Шевчович, отговарящ за Енергийния съюз, с предложение за изграждането на газов хъб, посочи Дончев, цитиран от БНР

Той обясни, че идеята ще бъде предмет на разговори през следващата седмица:

"Считаме, че това е едно добро предложение изцяло в контекста на създаващия се Енергиен съюз. Де факто това не е "Южен поток" 2 или 3. Това предложение следва съвсем друга логика, доколкото не се предвижда изграждането на европейско трасе, поне по начина, по който е съществувало до момента, а и газовият хъб няма да бъде захранван единствено само от тръба, която минава по дъното на Черно море, разбира се, ако това се реализира."

Виж още: България, Румъния и Гърция с алтернатива на "Южен поток"

Станишев: ЕК на Барозу е виновна за "Южен поток"

Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев обвини предишния състав на Европейска комисия за това, че е превърнала проекта "Южен поток" в заложник на изострените отношения в Украйна, информира Novini.bg

Станишев припомни, че ЕК е била упълномощена от всички страни да води диалог с Русия за реализацията на проекта, но не се е справила. 

Според него горчивата истина е, че заради непоследователност в политиките между българските правителства, заради липсата и на самочувствие за 25 години нито един голям енергиен, индустриален, инфраструктурен, транзитен проект в България не е реализиран. 

От това, че всяко правителство идва, отказва се от проектите по времето на предишното, губят страната и гражданите. Станишев е дълбоко разочарован от решението на руската страна. Това е тежък удар за България, заяви той.

Виж още: Русия уведоми официално ЕК за спирането на "Южен поток"