България няма официален отговор от Европейската комисия дали проектът "Южен поток" е спрян окончателно

Нито една от страните, през които трябваше да мине "Южен поток", не е получила официално уведомление от Русия, че строежът спира окончателно, обяви вицепремиерът Томислав Дончев след разговорите в Брюксел между представители на осемте държави, през които трябваше да мине газопровода.

Еврокомисарят по енергийните въпроси Марош Шевкович повтори позицията на ЕС, че основният проблем на "Южен поток" е несъответствието с европейските норми, информира Нова телевизия.

"Има пълно разбиране, че съгласуване с европейското законодателство е задължително условие за проект от такъв мащаб. Не само за Русия, но и за която и да е страна. Който иска да строи на територията на Европейския съюз, трябва да се съобрази с правилата", коментира Шевкович. 

Виж още: Първанов: "Южен поток" да използва пътя на "Набуко"

Предстои да уточним как ЕК може да помогне на България, Румъния и Гърция с този проект, каза още той. Шефчович е бил натоварен от осемте държави да преговаря с Русия за бъдещето на "Южен поток", което се очаква да стане в началото на идната година.

Според Томислав Дончев еврокомисарят не се е ангажирал с конкретна позиция за ситуацията, в която се оказва България. Дончев нарича уклончивостта на Европейската комисия "лошата новина от тази среща". 

България, Румъния и Гърция обявиха, че ще строят т.нар. "вертикален газов коридор". Така се нарича инфраструктурата, която трябва да свърже газопреносните системи на трите балкански страни с Южния газов коридор, по който се очаква да тръгне азерски газ от Каспийско море.

Виж още: "Южен поток'' е мъртъв, да живее ''Южен поток''!