Средно на всеки българин се падат "да даде" по 4579 лв. за бюджета за 2015 г.

Според бюджета за 2015 г. средно на всеки българин се падат по 4579 лв. разходи. Най-голямо перо е това за пенсии, помощи и обезпечения - 1577 лв. от всеки. За да подпомогне транспорта, съобщенията и земеделието, работещият българин трябва да задели 649 лв., а за издръжка на администрацията - 224 лв.

"Идеята, че дългът или дефицитът е безплатен, очевидно не е така. Лихвите вече достигат 1 млрд. лв. за година. И това са само лихви по стари дългове", обясни Петър Ганев от Института за пазарна икономика пред Нова телевизия.

Икономистът Петър Ганев обърна внимание и на това, че натрупаният дълг в края на 2015 г. е 3418 лв. на всеки българин и ще се увеличи драстично, след като за 2014 г.

Вече начисленият дълг на човек

Вече начисленият дълг на човек възлиза на 2500 лв. Отделно, българите трябва да покрият и плащанията по лихви, които ще струват 122 лв. на човек. Ганев пресметна, че само лихвените разходи са повече от това, която всеки от нас дава за култура, спорт и наука взети заедно и заяви, че така иска да развенчае мита, че дълговете са безплатни.

"В такава фискална ситуация изпаднахме, че наистина няма гъвкавост по отношение на разходите и на политиките. На практика бюджетът е много сходен с този от миналата година в разходната си част", добави Петър Ганев и определи Бюджет 2015 като "нереформирана пица".

Виж още: Бюджет 2015: По-висока събираемост на приходите и стриктен контрол на разходите

Бюджет 2015 излиза извън рамките на закона

Според Десислава Николова тези, които са го подготвили, не са имали никакво намерение да спазват закона за публичните финанси, където е записано, че дефицитът не трябва да е над 2% от БВП, а ние превишаваме дори еврокритериите за дефицит до 3% от БВП.

С орязване на разходи за заплати на администрацията и ограничаване на субсидиите за земеделци, БДЖ, Български пощи, може да имаме бюджет с дефицит 1,8%, заяви още Николова.