Разходите обаче ще са съобразени с възможностите на държавата

Вицепремиерът по демографската и социална политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин обеща следващата година държавата да обърне внимание на хората с по-ниски доходи, след като Мая Манолова поиска да знае какви са мерките на кабинета за подкрепа на майките през 2015 г.

Помощ за по-ниските доходи

"Подобряват се отстъпките от данъците за хората, които имат семейства и деца. За следващата година са отделени повече средства от държавния бюджет за грижа за хора с по-ниски доходи", обеща Калфин.

"За следващата година ще има доста повече средства, свързани с европейски програми, които също са насочени към хора с по-ниски доходи", добави той и наблегтна на това, че за 2015-а г., специално за хора, които имат деца, ще има повече разходи от бюджета, отколкото тази година.

Твърде голям дефицит

Вицепремиерът припомни, че през 2014 г. дефицитът е над 3 млрд. лева за предвидени извършени разходи, без да са съобразени със възможностите. Той не пропусна да се заяде с Манолова, задавайки въпроса колко трябва да бъде дефицитът следващата година и това устойчива система ли е, обръщайки се към Манолова.

"Или устойчива система е да дадеш на някой 10 лева и да кажеш: "Абе ние след това ще кажем всички да го платят през дефицита на държавата", попита саркастично Калфин.

По думите му, това е несериозна политика. "Говорим за трайни политики и те трябва да бъдат свързани с цялостната политика по отношение на младите семейства и на раждаемостта", каза още той.