В началото на януари ЕК ще представи план за осигуряването на енергийна сигурност на страните, участвали в проекта

Южен поток официално е спрян. От руска страна официално са уведомили Европейската комисия (ЕК) за спирането на проекта. Руският министър на енергетиката Александър Новак е потвърдил решението в телефонен разговор със заместник-председателя на ЕК и комисар по енергетика Марош Шефчович.

Отказът на Русия

"Министър Новак потвърди пред заместник-председателя Шефчович, че Русия няма повече да продължава работата по реализацията на проекта "Южен поток", съобщават официално от Европейската комисия.

Спирането на проекта за газопровод беше обявено от руския президент Владимир путин още на 1 декември по време на официалното му посещение в Турция. Официалната позиция беше, че при сегашните обстоятелства Русия не може да продължи проекта "Южен поток", включително и за неконструктивната позиция на Европейския съюз и България в частност. Тогава руският президент заяви намерението на Русия да построи втори подводен газопровод към Турция - "Турски поток".

Виж още: България, Румъния и Гърция с алтернатива на "Южен поток"

Отговорът на Европейската комисия

В началото на януари Европейската комисия ще представи предложение за структурата на работната група по осигуряване на енергийната сигурност на бившите страни, участващи в проекта "Южен поток" - Австрия, България, Унгария, Гърция, Италия, Румъния, Словения и Хърватия. В рамките на тази група ЕК възнамерява да "активизира усилията в Централна и Югоизточна Европа" по диверсификацията на доставките и изграждането на двустранни газопроводи от северната към южната част на Европа.