Кунева разкри, че очаква предстоящият доклад на ЕК за сектор "Правосъдие и вътрешна сигурност" да има много ясно подчертани различия между България и Румъния. Според нея различията няма да са в полза на страната ни

България няма да е отбелязала съществен напредък в предстоящия евродоклад. Най-вероятно Румъния ще се предвижи по-бързо от България към членството в Шенген. Това ще бъде в резултат на незавършените реформи в съдебната система и борбата с корупцията, посочи Кунева.

На брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева обяви, че България като всяка държава-членка на ЕС е длъжна да изпълнява стриктно и точно задължението си по европейското законодателство, информира Novini.bg

ЕК има правомощията да започва процедури за неизпълнения срещу всяка държава, която е допуснала нарушения по него.  

Наказателни процедури

В публичното пространство се налага термина, че това са наказателни процедури, но те нямат наказателен характер. Целта е да се провеждат конструктивен диалог и страната отново да започне да спазва правилата на ЕС, отбеляза Кунева. 

Процедурите са част от живота в ЕС. От началото на членството почти 330 процедури за нарушение, но сме затворили 260 от тях. 

Процедурите за нарушение поддържат динамиката в отделните страни-членки, коментира Кунева. Тя посочи, че има двойно увеличение на процедурите като само за тази година има 47 нови. 

Осъвременяване на законодателство

Според Кунева по-голямата от процедурите за нарушения се дължат на това, че сме престанали да осъвременяваме нашето законодателство, както и нестабилната политическа обстановка и изоставането от страна на предишните правителства. 

"51 от тези процедури са на етап уведомително писмо. Очакваме те да намалеят с 1/3 още тази седмица. 6 са в съдебна фаза, 2 отложени за неопределено време, включително за софийския боклук", обясни Меглена Кунева като подчерта, че се взимат много активни мерки и над 80% от финансирането е осигурено и работата по изграждането върви. 

"По-притеснителни са тези на етап мотивирано становище. Половината от тях са за околна среда, две за чистотата на въздуха и питейната вода", обясни Кунева. 

Тя добави, че са необходими бързи действия от страна на парламента и приемане на Закона за приватизацията, Закона за енергийната ефективност.