Партията на Светльо Витков има шанс и за кмет на балотажа в община Дългопол. Ето кои още са избрани за общински съветници в София (освен половинката на Ненчо Балабанов)

След балотажа в неделя партията на Светльо Витков "Глас народен" може да има и избран кмет. Във варненската община Дългопол, която в началото на годината бе засегната от наводненията, техният човек Георги Киров Георгиев води пред досегашната кметица Маринка Иванова, номинирана от коалиция "Всичко за долината", подкрепена от АБВ.

Голямата новина обаче е влизането в Столичния общински съвет (СОС) на лидера и съратника му Венци Мицов, които са не само съпартийци, а и колеги от легендарната пънк група "Хиподил". Пред Би Ти Ви двамата вече декларираха, че няма да се коалират с никого в местния парламент.

"Не обещаваме нищо, ще работим здраво. Не ми е било мечта да стана общински съветник, но трябва да се работи", обяви Витков, като уточни, че "Глас народен" има успех в 11 общини.

"За вас може да е изненада нашият успех, но за нас това е работа от 2011 г. Това са петите поред избори, на които се явяваме", коментира Мицов. Според него предизборният клип на партията, - с Витков в банята и човека с каруцата с банкнота в ръка - всъщност е сериозен, а към края си и тъжен.

Под заглавие "КоНпромат 2015" видеото пародираше най-успешната вирусна рекламна кампания - на мъжката козметика "Олд спайс".

В малките градове вотът е купен и корпоративен, само в София купеният вот не е определящ, обяви Витков. Той бе категоричен, че партията му няма да помага на ГЕРБ в СОС.

"Още когато създадохме партията, обявихме, че няма да се коалираме с никого. ГЕРБ нямат нужда от помощ, те управляват. Няма да подкрепяме и опозиционната БСП, ние ще сме коректив. В момента хората не знаят какви решение взима СОС", уточни Витков.

В 61-членния СОС по двама съветници имат още "Атака" и "Движение 21" на Татяна Дончева, а с по трима са "Сердика (АБВ, "Български социалдемократи") и ВМРО-БНД. Един общински съветник вкарват и "Зелените". С най-много гласове, но без мнозинство са ГЕРБ (30), Реформаторският блок (11) и "БСП-Лява България".

От 41 регистрирани листи в София успех постигат девет. Сред по-известните имена, които не са намерили място в местния парламент, са Тодор Славков (Движение Напред България), Любка Качакова, Васил Иванов-Лучано, Маргарит Мицев (НДСВ), Емил Емилов Димитров (Социалистическа партия "Български път"), Мария Календерска ("България без цензура"), Иван Янчов Таков и Альоша Маков Даков (БСП Лява България).

Поне още един музикант има в списъка на ОИК с новоизбраните съветници - певицата Йоанна Драгнева (ГЕРБ), по-известна напоследък като гадже на имитатора на Бойко Борисов Ненчо Балабанов, който е в актуалния Топ 10 на българските знаменитости според "Форбс". Ето и пълния състав на новия Столичен общински съвет:

"Движение 21"
Стоян Илиев Александров
Симеон Славчев Славчев

"Сердика"
Георги Стоянов Кадиев
Войслав Георгиев Тодоров
Тодор Николов Цанев

"Зелените"
Иван Велков Велков

ВМРО-БНД
Карлос Арналдо Контрера
Ангел Чавдаров Джамбазки
Виолета Стаменова Тодорова

"Атака"
Николай Янков Пехливанов
Станчо Цветанов Станков

ГЕРБ
Елен Стойчев Герджиков
Силвия Тошкова Христова
Орлин Иванов Алексиев
Малина Едрева Одоен
Татяна Николова Георгиева
Йордан Димитров Господинов
Николай Асенов Стойнев
Екатерина Евлогиева Йорданова
Ирина Иванова Йорданова-Колева
Лорита Георгиева Радева
Анна Илиева Стойкова
Валя Николчова Чилова
Зафир Кирилов Зарков
Михаил Владимиров Владов
Андрей Мирчев Иванов
Живка Стоянова Новкова
Мита Дончева Георгиева
Нина Вълчева Чанева
Йоанна Николова Драгнева
Венетка Методиева Серафимова
Ваня Лазарова Тагарева
Иван Илиев Илиев
Борислав Иванов Борисов
Орлин Вилхелм Иванов
Веселин Христов Милев
Михаела Атанасова Иванова
Ботьо Генчев Ботев
Искра Иванова Ангелова
Анатоли Благоев Илиев
Ивелина Кирилова Джартова

"Глас народен"
Светослав Емилов Витков
Венцислав Емилов Мицов

"Реформаторски блок"
Трайчо Димитров Трайков
Марта Руменова Георгиева
Прошко Начев Прошков
Иво Николаев Божков
Николай Толчев Толчев
Иветка Тодорова Петрова
Радослав Игнатов Абрашев
Стефан Марчев Марков
Борислав Иванов Бориславов
Теодор Богомилов Петков
Антон Господинов Койчев

"БСП Лява България"
Калоян Драгомиров Паргов
Марин Борисов Стоянов
Владимир Димитров Данев
Милка Христова Христова
Борис Цветков Цветков
Николай Милчев Николов
Ирена Тодорова Анастасова