Един от най-сексапилните тв доктори - пластичният хирург Марк Слоун от "Анатомията на Грей", е звезда в "Последният кораб", който тръгва и у нас

Фантастичната драма "Последният кораб" (The Last Ship), продукция на кабелния канал TNT от лято 2014, с предстоящ трети сезон, е поредният принос към популярната напоследък постапокалиптична тема.

Създаден по едноименния роман на Уилям Бринкли от 1988 г., сериалът се разгръща в свят, опустошен от пандемия. Древен вирус убива 80% от населението на Земята. Сред оцелелите е екипажът на американски боен кораб, командван от кап. Том Чандлър.

В неговата роля влиза 43-годишният Ерик Дейн, популярен като пластичния хирург Марк Слоун, или Доктор Секс, от сериала "Анатомията на Грей" (вече покойник, също като Доктор Блян - неврохирурга Дерек Шепърд, игран от Патрик Демпси). След седем сезона той приключи участието си там през 2012 г. - и не след дълго смени лекарската престилка с офицерски мундир.

Когато се завръщат от половингодишна мисия край бреговете на Арктика, по време на която са нямали радиовръзка със света, моряците установяват, че US президентът е починал преди два месеца, а правителството на Русия практически не функционира, оставяйки страната на автопилот.

На борда на "Нейтън Джеймс" попада и микробиоложката Рейчъл Скот (Рона Митра), разработваща ваксина за оцелялата част от човечеството. Адам Болдуин от сериалите "Чък" и Firefly - който не е роднина на Алек Болдуин и братята му!, - играе помощник-капитана.

Целта на екипажа сега е да се включи в търсенето на лек срещу вируса, но и да намерят земя, където да акостират - и която да нарекат "свой дом". Между учените и военните на борда обаче не цари съвсем искрено партньорство - всеки пази свои тайни, които дават отражение върху работата и живота на всички...

Сюжетът всъщност напомня испанския сериал "Корабът" (El Barco), излъчван у нас по AXN.

Пилотният епизод на "Последният кораб", режисиран от Джонатан Мостоу ("Терминатор-3: Бунтът на машините").

Премиерата у нас е по Би Ти Ви екшън на 18 май от 20 ч., а след по-малко от месец, на 12 юни, в САЩ тръгва и третият сезон. В епизодични роли се появяват Тайтъс Уеливър ("Изгубени", "Бош"), Алфре Удърт (State of Affairs) и Марк Моузес ("Отчаяни съпруги"), а сред новите лица са ЛаМоника Гарет ("Синове на анархията"), Елизабет Рьом ("Закон и ред") и Дичен Лакман ("Агентите на ЩИТ").

Продуцент на сериала е Майкъл Бей, една от най-влиятелните личности в Холивуд, който проследи работата по първия сезон, докато снимаше 4-та част от своята хитова поредица "Трансформърс" - "Ера на изтребление".

Майкъл Бей на световната премиера на "Трансформърс: Ера на изтребление" (2014) в Хонконг, където екипът прекарал 10 снимачни дни. "Хонконг е красив град. Не му нанесох много поражения", пошегува се режисьорът във връзка със закачка по негов адрес, че обича взривовете. Снимка: Форум филм България (Jerome Favre / Getty Images за "Парамаунт")