Това е поуката след обявяването на грешния победител от "Оскарите", след като се оказа, че счетоводителят, който трябвало да подаде правилния плик, по същото време пускал снимки със звездите в "Туитър". Каква е хронологията на гафа?

Към забранителното правило за секса на работното място вече официално трябва да се добавят и социалните мрежи. Дори ако имаш най-мечтаната професия на света, която те праща зад кулисите на нощта на "Оскарите"...

Виж още: Оскар 2017: "Лунна светлина" победи La La Land за филм на годината

Президентката на американската киноакадемия Черил Бун Айзъкс официално оповести, че представителите на "ПрайсуотърхаусКупърс" (PwC) Марта Руис и Брайън Кулинан, който заема един от най-високите постове в компанията, вече няма да работят за церемонията.

Счетоводната къща, която предоставя одиторски, данъчни и консултантски услуги в над 150 държави и има над 220 хил. служители по цял свят, обработва бюлетините от гласуването от 1941 г. насам.

Нейните двама представители минават по червения килим с две чанти, в които носят запечатаните пликове с резултатите - по една купчинка за левия и десния край на сцената.

Никой, освен тях, не знае имената на победителите. Двамата би трябвало да са ги наизустили, за да предотвратят евентуална грешка.

Марта Руис и Брайън Кулинан не са за първи път на "Оскарите" - двамата минаха с куфарчетата си по червения килим и миналата година, а самият той посещава церемонията от 2014 г. насам

Виж още: Уорън Бийти - един холивудски плейбой на 80

Уорън Бийти, който трябва да оповести номинираните в последната категория и големия победител от церемонията - филма на годината, вече е до Кулинан зад кулисите. От другата страна Руис подава на миналогодишния победител Леонардо ДиКаприо плика с името на най-добрата актриса, Ема Стоун.

Как се стига до размяната на пликовете?

Минути по-рано Бийти поздравява най-добрия актьор Кейси Афлек, а в ръката на счетоводителя са двата плика за последните категории - и смартфон, от който цяла вечер е отразявал случващото се за профила си в "Туитър".

Часове по-късно той вече е изтрил уличаващите го постинги, но не и преди "Уолстрийт джърнъл" да направят копие от последната му снимка - победителката Ема Стоун зад кулисите на "Долби тиътър".

Кадърът е пуснат онлайн, докато на сцената двамата главни актьори от "Бони и Клайд" (1967) анонсират победителя в категорията за най-добър филм.

И "Оскарът" се присъжда на...

Уорън Бийти, който в края на март навършва 80, междувременно е отворил червения плик, даден му от Кулинан. Когато вижда, че вътре пише "Ема Стоун, La La Land", се поколебава, а Фей Дънауей го подкача, че прави прекалено дълга пауза, за да подсили драматичния ефект: "Непоносим си!". Тогава той й показва картончето и тя прочита: La La Land.

Едва след като тримата продуценти на мюзикъла благодарят за най-високото отличие, един от тях, Джордан Хоровиц, изяснява пред микрофона, че победителят е конкурентният "Лунна светлина", като показва съдържанието на правилния плик, който вече е в ръцете на Уорън Бийти...

Изминали са няколко минути, без счетоводителите да реагират. Двамата са като ударени от гръм и се налага буквално да бъдат изтикани на сцената, за да сверят съдържанието на пликовете си - макар че преди церемонията са коментирали каква е процедурата при евентуална грешка.

От ляво на дясно: победителката при актрисите в главна роля Ема Стоун и продуцентът Джордан Хоровиц от екипа на La La Land, помощник-режисьорът на церемонията, връчващият наградата за филм на годината Уорън Бийти, Брайън Кулинан от "ПрайсуотърхаусКупърс" с червените пликове в ръце, певецът Джон Леджънд (La La Land) и другата представителка от счетоводната къща, Марта Руис...

В интервю пред "Хъфингтън поуст" няколко дни по-рано Кулинан е обяснил, че:

"Името на правилния победител трябва да стане известно възможно най-бързо, дори ако трябва шоуто да се прекрати, да излезем на сцената, да сигнализираме на помощник-режисьорите - нужно да се взимат решения в реално време. Но няма вероятност да се стигне дотук..."

Насред първите признаци за настъпващия хаос на подиума се появяват хора от постановъчния екип на шоуто със слушалки на ушите - и всички разбират, че нещо не е наред.

Водещият Джими Кимъл вече е сред публиката, до Мат Деймън, с когото има отдавнашна закачка, която смята да продължи и в заключителните си думи за вечерта.

Дензъл Уошингтън, който седи на първия ред, му сигнализира, че трябва да изкара на сцената режисьора на "Лунна светлина" Бари Дженкинс - първия чернокож, заснел филм на годината, - за да му даде възможност да каже нещо.

Сред екипа на "Лунна светлина" в залата все още цари съмнение - вероятно си мислят, че са жертва на шега, планирана по сценарий. Не е шега, уверява ги Хоровиц и ги подканва да излязат на сцената.

Бийти се чувства длъжен да обясни, че се поколебал, защото в плика видял името на Ема Стоун и заглавието La La Land, а Кимъл успява да импровизира, като подхвърля, че вината сигурно е на Стив Харви, който преди година обърка името на победителката в конкурса "Мис Вселена" и короната получи нейната подгласничка...

Скандалът от невиждания гаф продължи да отеква и през следващите дни, а от счетоводната къща се извиниха за "човешката грешка", за която като виновник беше идентифициран Кулинан.

"Пич, имаше едно-единствено задължение!", коментират US медиите по негов адрес. Става ясно, че той имал желание да разиграе скеч с водещия, но идеята за негово участие била отклонена - въпреки че предишната година приликата му с Мат Деймън го превърна в звезда...

Със сигурност злополучният тандем Кулинан-Руис вече е персона нон грата на "Оскарите". Сред жертвите на гафа е и Джими Кимъл, който обеща повече да не води церемонията - а само да я коментира във вечерното си шоу по телевизия Ей Би Си, предавала пряко вечерта на наградите.

Къде е драмата?

Достолепните кинозвезди Фей Дънауей и Уорън Бийти изглеждат като разсеяни и недовиждащи старци, които не са си дали сметка, че Ема Стоун не може да е на картончето за най-добър филм, тъй като не е продуцентка на La La Land.

Никой не реагира достатъчно бързо, за да попречи на ликуването, обхванало целия екип на La La Land. Постфактум те изглеждат като наивници, които са приели за напълно естествено филмът им да се окаже най-добрият. Дори конкурентите им признават, че объркването на заглавията е било "липса на уважение" към мюзикъла, който имаше рекордните 14 номинации и спечели шест статуетки, след като обра всички възможни отличия в сезона на наградите.

"Не ми се искаше да излизам там и да отнемам нещо от някого. Много е трудно да се зарадваш в подобна ситуация", коментира отличения по-рано за поддържащата си роля Махершала Али.

Виж още: Мъжете от "Лунна светлина" с фотосесия по бельо

Екипът на "Лунна светлина" е лишен от възможността да изживее пълноценно триумфа си, макар че церемонията е удължена, за да имат шанса да излязат на сцената и да се порадват на успеха.

Предварително планираните благодарствени думи обаче едва ли са били онова, което прозвуча от подиума - Дженкинс например призна, че първата му реакция била да прегърне продуцента на La La Land, който оповести истинският победител.

Хоровиц отвръща на прегръдката му, докато все още държи "Оскара" в ръка, и обявява: "Много съм горд, че ще предам това на приятелите си от "Лунна светлина".

В бъдеще поглеждайте предварително в пликовете, преди да ги отворите на сцената, препоръча сър Иън Маккелън ("Властелинът на пръстените") на всеки, който връчва някаква награда.

Последствията

"ПрайсуотърхаусКупърс", които са сред най-големите международни компании в този бранш, се извиниха, че са провалили киноакадемията. Кулинан и Руис остават партньори във фирмата и са под охрана, след като в интернет е била разпространена информация за адресите, където живеят.

Изминалата седмица беше кошмарна и за холивудските им работодатели. След като димът се разсея, в YouTube канала на "Оскарите" се появи единственото видео от вечерта - 2-минутен монтаж, който обобщава най-вълнуващите моменти, вкл. гафа., а за финал напомня, че догодина церемонията се провежда за 90-и път.