Добринка Табакова представя на 4 декември в Националната опера и балет кантатата си "Безсмъртния Шекспир", изпълнена за първи път в родния град на барда Страдфорд-на-Ейвън. В програмата още: сцени от опери по Шекспир и Сервантес

Концерт в Софийската опера и балет в неделя, 4 декември, отбелязва 400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес.

Акцент в първата част е премиерното изпълнение на кантатата от Добринка Табакова "Безсмъртният Шекспир". Българката, номинирана през 2014 г. за "Грами" с дебютния си албум String Paths, е родена в Пловдив, но живее и работи в Лондон, където е завършила композиция в "Кингс колидж".

Виж още: Добринка Табакова в интервю пред Bulevard.bg

Тя е автор на химна "Възхвала", създаден по случай златния юбилей на кралица Елизабет Втора, а тази пролет в родния град на Шекспир кантатата, посветена на барда, прозвуча в църквата "Света Троица", където той е погребан.

При свое посещение в Стратфорд-на-Ейвън през 1833 г. големият английски художник Търнър е направил серия скици и на една от тях е отбелязал: "Безсмъртният Шекспир е роден в тази къща" - и този надпис даде заглавието, обяснява композиторката.

Тя подбрала текстове от Шекспирови пиеси, които описват седемте различни етапи на човешкия живот - от раждането до смъртта. За начало е използван известният монолог на Жак от "Както ви харесва":

Да, този свят е сцена,
където всички хора са актьори
и всеки има миг, в който трябва
да влезе и излезе; и играе
различни роли, тъй като животът
е в седем действия...

Виж още: 11 сонета от Уилям Шекспир

Кантатата изпълняват хор и оркестър под диригентството на Максим Рисанов, а солисти от Софийската опера представят сцени от опери по произведения на Шекспир ("Отело" и "Макбет" от Джузепе Верди) и Сервантес ("Дон Кихот" от Жул Масне).

Светозар Рангелов, Даниел Дамянов и Габриела Георгиева пеят арии от "Макбет", а Цветана Бандаловска, Мартин Илиев и Бисер Георгиев влизат в ролите на Дездемона, Отело и Яго. Светозар Рангелов и Бисер Георгиев пресъздават и смъртта на Дон Кихот под диригентството на Григор Паликаров.

Виж още: Шекспир в музиката

Източник: Софийска опера и балет