Последният месец от годината започва със студ, но без съществени валежи. Астрономическата зима настъпва на 21 декември в 12,44 ч.

Декември е първият зимен месец, в който времето е преобладаващо облачно и мъгливо. Студените нахлувания на арктичен въздух от север зачестяват, както и снеговалежът. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, а в южната част - четири-пет.

При нахлувания на топъл въздух от югозапад обаче температурите се повишават и се наблюдават т. нар. "поврати на топлина". Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни варира между 9 и 14, ясните са едва два до максимум четири, а мъгливите дни в равнинните райони - от седем до 12.

Последният месец от годината започва със студено време, но без съществени валежи, като към 4-5 декември се очаква относително покачване на температурите, а в периода 5-7 декември - създаване на валежна обстановка, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН пред агенция "Фокус".

В по-голямата част от страната ще вали сняг, а в източните райони и Горнотракийската низина - отначало дъжд, като в края на първата десетдневка валежите ще спрат.

През първите дни от втората десетдневка няма да има валежи, а температурите отново относително ще се повишат. През периода 15-20 декември ще преобладава облачно време и на много места ще превалява сняг., а стойностите на термометъра отново тръгват надолу.

В началото на третата десетдневка валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. В средата на периода, около коледните празници, ще се заоблачи и на места отново ще падне сняг. Повишена е вероятността за валежи и през последните дни от месеца.

Средната месечна температура през декември се очаква да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е 0-1 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони около 4 градуса, а в планините от -8 до -3 градуса.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между -15 и -10 градуса (около -7 градуса по Черноморието), а най-високите - между 9 и 14 градуса.

Месечната сума на валежите също се очаква да е около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, а в планините и най-южните райони - между 70 и 120 л/кв.м.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7,37 ч. и залязва в 16,54 ч., а продължителността на деня е девет часа и 17 минути. В края на месеца Слънцето изгрява в 7,57 ч. и залязва в 17,03 ч., като продължителността на светлата част от денонощието намалява до девет часа и шест минути.

Астрономическата зима започва на 21 декември в 12,44 ч.

Източник: агенция "Фокус"