Tabakova: String Paths на младата композиторка Добринка Табакова е сред кандидатите за награда в класическите категории

През последните години във фокуса на наградите "Грами" попадат оперните ни гласове като Александрина Пендачанска, но в миналото статуетката е печелена от албума "Мистерията на българските гласове".

Откриваме българско име и в списъка за "Грами 2014", макар че номинацията е за продуцента Манфред Айхър и диригента/виолист Максим Рисанов. Tabakova: String Paths фигурира в новата категория за най-добър сборен албум с класическа музика заедно с още две заглавия с произведения на Хиндемит и Холмбоу (Hindemith: Violinkonzert; Symphonic Metamorphosis; Konzertmusik и Holmboe: Concertos).

Добринка Табакова (Dobrinka.com) е родена в Пловдив през 1980 г., но от 1991-ва живее в Лондон, където завършва музикалното си образование - композиция, пиано и дирижиране.

Албумът й, който се предлага у нас от "Дюкян Меломан", излиза под шапката на легендарната звукозаписна компания "ЕСМ рекърдс", издавала джаз звезди като Чик Къриа, Кийт Джарет и Ян Гарбарек.

Първите си награди като композитор Табакова печели още на 14, а през 2002-ра е отличена за написването на химна Praise (Възхвала), който е изпълнен в катедралата "Сейнт Пол" в чест на Елизабет Втора и половинвековния юбилей от качването й на престола.

В албума String Paths свирят нейни бивши колеги от студентските години и Литовският камерен оркестър, а съдържанието включва Concerto for Cello and Strings (Концерт за чело и струнни инструменти), вдъхновената от Рамо Suite in Old Style (Сюита в старинен стил за виола и камерен оркестър) и три камерни творби: струнното трио Insight, струнният септет Such Different Paths и триото за цигулка, акордеон и контрабас Frozen River Flows. 

Откъси от тях може да чуете в Amazon.com и на ECMRecords.com, ето и друга нейна композиция - Whispered Lullaby (Прошепната приспивна песен) за виола и пиано от албума на Максим Рисанов и Евелин Чанг.

Наградите "Грами" се връчват за 56-и път, в общо 82 категории и 30 стилови направления, а церемонията е на 26 януари 2014 г. в Лос Анджелис. С най-много номинации - девет, е Джей-Зи, следван от Кендрик Ламар, Макълмор & Райън Луис, Джъстин Тимбърлейк и Фарел Уилямс, които имат по седем номинации.