Теодора Духовникова, Евгения Живкова, Ива Екимова и Мариан Кюрпанов са най-елегантните българи за 2013-а според резултатите от годишната анкета

Актрисата Теодора Духовникова, дизайнерката на "Жени стил" Евгения Живкова, тв водещата от "Жените говорят" по Тв7 Ива Екимова и топмоделът емигрант Мариан Кюрпанов, класиран втори в тазгодишния сезон на "ВИП брадър", са най-елегантните българи за тази година.

Виж още: Анелия вдигна рейтинга на Мариан Кюрпанов

Новите носители на приза "БГ модна икона" са определени чрез онлайн гласуване и от експертна комисия, включваща 40 журналисти.

От тази есен Ива Екимова (в средата) е на екран в "Жените говорят" по Тв7, където води в тандем с Венета Харизанова

Основните критерии за избора са: изискан вкус, модерен стил, безупречна култура и професионален успех, припомнят от Академията за мода, а нейният председател проф. Любомир Стойков споделя: "Резултатите от гласуването за БГ модна икона 2013 показват, че сред лидерите на вкуса и стила у нас най-често са представители на киното, театъра, модата и журналистиката. Мисля, че тяхното влияние ще расте и в бъдеще..."

Фотогалерия: Най-елегантните българи през 2009-2012 г.

За първи път награда се връчва и на най-добре облечения дизайнер, с което организаторите искат да подчертаят колко е важно модните творци не само с произведенията си, но и със своя личен стил да бъдат добър пример за елегантност и естетика.

Евгения Живкова, фотографирана от Дилян Марков

Церемонията по връчването на петите годишни награди и гала-спектакълът с модни дефилета са на 17 декември, вторник, в парк-хотел "Витоша". Специален гост на ревюто е Rose Fashion House.

Преди награждаването ще бъдат показани и най-новите колекции на: Romantika Fashion с дизайнер София Борисова, VHK Fashion с дизайнер Веселка Крачунова, галерия-бутик RoRa с дизайнер Росица Рангелова. Поканени за участие са също моделиерите Мариела Гемишева и Николай Божилов, както и студенти по мода от Художествената академия.

Актрисата от сериала "Дървото на живота" Теодора Духовникова бе сред известните личности, които дефилираха в неконвенционалното ревю на "низша мода" #rail2wear, създадено от известния сценограф Никола Тороманов-Фичо. Шоуто бе част от кампанията Absolut Transform Today и се състоя на 5 декември в специална влакова композиция, а "подиумът" бе пътеката между седалките във вагоните.