Според разпоредбите на съда досегашните практики проблемното съдържание само да бъде скривано вече не са достатъчни

Австрийски съд задължи "Фейсбук" да премахне публикации, за които се смята, че съдържат слово на омразата, съобщи Би Би Си. 

Решението е победа за активистите срещу фалшивите новини, троловете и речта на омразата. То обаче може да има международни последици, след като засяга потребители извън Австрия.

Искът по делото бе заведен от австрийската Партия на Зелените, след като нейният лидер Ева Главишниг беше нападната във "Фейсбук" от фалшив профил. Решението не е окончателно и се очаква да бъде обжалвано на по-горна инстанция.

Съдът разпореди, че съдържанието не само трябва да бъде забранено за страната, но и заличено въобще от социалната мрежа. 

Виж още: Русия иска от ООН организирана стратегия срещу фалшивите новини

От съда изразяват становище, че "Фейсбук" няма да е проблем да автоматизира процеса. От страна на технологичния гигант засега отказват коментар по решението.

Според депутата от "Зелените" Дитер Брос социалната мрежа, която вече разполага с близо 2 млрд. потребители, вече не може да действа, сякаш е обикновена платформа и трябва да поеме отговорност за публикациите, съдържащи омраза, и да открие начин да се справи с тях.

Миналия месец Германия първоначално одобри, а после се отказа от планове за борба с фалшиви новини и за налагане на глоби, ако социалните мрежи не успяват своевременно да премахнат слово на омразата и невярна информация.

Виж още: Осем стъпки за отсяване на фалшивите новини

"Фейсбук" междувременно обяви, че ще наеме 3000 души, които да се борят с актовете на реч на омразата и друго проблемно съдържание, разпространявано чрез платформата.

"Гугъл" пък обяви, че ще промени начина, по който работи търсачката му, за да се справи с проблема.

Източник: Ройтерс