Градът се превръща в световна дестинация за козметичните хирургически процедури и най-вече присаждането на коса

Истанбул безспорно е една от световните столици на туризма. Изключително стар град с традиция, история и много интересни и красиви места, застанал между Европа и Изтока. 

Истанбул обаче вече дава нова причина на туристите да го посетят - борбата с косопада. В града има над 300 специализирани кликики, които се занимават с проблеми с оплешивяването, правейки го притегателен център за пациенти от цял свят, но най-вече от Близкия изток и Персийския залив, пише АФП. 

Градът привлича с ниските си цени за процедурата за присаждане на коса, опитни хирурзи и технологии от последно поколение, помагайки по този начин Истанбул да си върне загубите на туризма, до които се стигна след редицата терористични актове и опита за преврат миналата година. 

На практика пациентите получават в Истанбул висококвалифицирани грижи, професионална трансплантация на коса или козметични операции за четвърт от нормашната цена в този бранш. 

Офертите за пациенти включват посрещане на летището, настаняване в хотел, самата процедура и туристически разходки, като приблизителната цена варира около 1200 евро. За подобно тридневно лечение в големите европейски градове пациентът трябва да заплати около 6000 евро, а в Близкия изток - малко по-малко от това. 

Самата процедура се провежда по метода на Екстракция на фоликуларните единици, чрез който малки косъмчета от части на главата, където все още расте коса, се изваждат и впоследствие се присаждат на места, където вече няма коса. Процедурата трае между 8 и 10 часа, но след това може да отнеме седмици и дори месеци космите да захванат корен и да започнат растеж.

По редица известни места в града могат да се забележат множество мъже с обръснати глави, ходещи насам-натам. Местните даже се шегуват, че тези мъже могат да станат новия символ на града. 

Освен пациенти от Карар, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, интерес към процедурите проявяват също така много хора от Италия, Гърция, Русия и т.н. 

И докато през миналата година Турция отбеляза рекорден спад в туристическите си посещения, за този тип медицински туризъм се наблюдава ръст от 5%, като посещенията тепърва започват да растат. Всеки месец около 5000 души пристигат в Истанбул, за да се подложат на процедура за присаждане на коса. 
 

Източник: АФП