Според прокуратурата Митов е проявил безстопанственост, докато е бил на поста, ощетявайки по този начин държавата с 500 хил. лв.

Бившият външен министър Даниел Митов бе привикан днес в столичното следствие, където му повдигнаха обвинение в безстопанственост. 

Той е обвинен в безстопанственост заради това, че от 15 януари 2016 г. до 31 юли 2016 г., като министър не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество - предоставен държавен бюджет. В нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с МЗХ, Даниел Митов е задължил МВнР да преведе за инкриминирания период на търговско дружество 700 хил. лева, чрез МЗХ и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.

На Митове е наложена мярка за неотклонение подписка. Паралелно с това срещу заместника му във Външно Христо Ангеличин има повдигнати две обвинения. 

Преди седмица бившият зам.-министър на МВнР бе обвинен в безстопанственост по производство, образувано от 19 януари 2017 г. То е за това, че не е проведена обществена поръчка от МВнР за въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на външно. 

МВнР са сключили две споразумения със земеделското министерство. Така са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ, с което аграрното ведомство е в договорни отношения след обществена поръчка. 

Според прокуратурата Ангеличин не е упражнил достатъчен контрол върху работата на директор на дирекция в МВнР. 

Така са произлезли щети за близо 500 хил. лв. Тези пари са изплатени по силата на двете споразумения на търговското дружество, въпреки че сумата е недължимо платена поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение, съобщиха от спецпрокуратурата тогава.

Ангеличин стана обвиняем, още докато беше в оставка - на 20 януари тази година. Софийска градска прокуратура го привлече като такъв за престъпление по служба заради телефонните централи в 12 задгранични представителства. Това разследване бе образувано по сигнал на Кристиан Вигенин.