Според говорителката на руското МВнР масовото производство на фалшиви новини е резултат от спад в професионалните стандарти в медиите на фона на необосновани законови ограничения

Борбата с фалшивите новини заема все по-важно място в дневния ред на света. Големите технологични гиганти работят вече по изработването на начини, чрез които фалшивата информация да се отсява, а все повече държавни лидери призовават за организирани действия по проблема. 

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова призова Секретариата на ООН да разработи международна стратегия за борба с фалшивите новини и дезинформацията, която тя сравни с вирусна епидемия, предава ТАСС.  

Виж още: Москва: За изборите в България руските хакери бяха в почивка

По време на сесия на Информационния комитет към Генералната асамблея на ООН Захарова заяви, че масовото производство на фалшиви новини е резултат от спад в професионалните стандарти в медиите на фона на необосновани законови ограничения. 

Предложението на Русия включа изготвянето на основни параметри, които да намерят място в обща стратегия срещу дезинформацията.

Виж още: Осем стъпки за отсяване на фалшивите новини

"И както систематичните усилия срещу всяка трансгранична епидемия, необходима е стратегия за противопоставяне срещу тази заплаха на международно равнище", разясни Захарова. 

Говорителката на Сергей Лавров определи като проблемни и въпроси като свободата на словото, обективността и ненаказуемостта за престъпления срещу журналисти. 

Виж още: България е на 109-о място по свобода на словото за 2017 г.

Източник: ТАСС