Турският президент се закани, че страната му ще преразгледа позицията си по влизането в ЕС, ако от общността продължават да протакат

Турция продължава с политическото си отдалечаване от Европа. Турският президент Реджеп Ердоган обяви вчера, че Анкара може да преразгледа позицията си за присъединяването към ЕС, ако бъде оставена да чака още дълго и ако сегашното враждебно отношение на някои държави от съюза се запази, съобщава от Ройтерс.

Ердоган заяви още, че решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да постави Турция под наблюдение е "напълно политическо" и Анкара не го признава.

Турският президент заяви още, че е готов да постави на референдум въпроса за присъединяването към ЕС и че Турция не може да чака до безкрайност, след като от 54 години стои пред вратата.

Интервю: Турски политолог: На турците им писна да виждат лидери, които се подмазват на Европа

"Ако те не постъпват искрено, ние трябва да намерим изход. Защо да искаме още дълго? Говорим за 54 години", заяви Ердоган.

"Великобритания попита своите хора и те гласуваха за "Брекзит". Те имат душевен мир, те вървят към ново бъдеще и същото нещо беше проведено от Норвегия, а същото нещо може да се приложи и за Турция", каза още той.

Виж още: Ердоган се увенча с победа на референдума в Турция

Според Ердоган освен това ЕС е "на ръба на разпадането".

"Една или две страни не могат да поддържат ЕС жив. Имате нужда от страна като Турция, различна страна, олицетворяваща различна вяра, това би ги направило много силни. Изглежда, че държавите членки на ЕС не осъзнават този факт. Те смятат, че е много трудно да приемат мюсюлманска страна като Турция", каза още турският президент.

Източник: Ройтерс