Според държавното обвинение в Националната електрическа компания са извършени престъпления за безстопанственост

Прокуратурата влиза в Националната електрическа компания (НЕК) заради престъпление за безстопанственост, съобщава Би Ти Ви.

Според държавното обвинение компанията е сключила договори за извършване на административни услуги, въпреки че е имала компетентни отдели, т.е. парите са били похарчени без това да е необходимо.

Според ДАНС, която е подала сигнала, НЕК е била ощетена вероятно с голeми суми. 

"Действаме по сигнал от ДАНС, който е пристигнал при главния прокурор. Изискваме документи и уточняваме всички обстоятелства. Трябва да се направи преценка всеки договор на каква стойност е. Като първоначална информация имахме кои са договорите, кои са търговските дружества или фирмите и адвокатските кантори. В момента за това изискваме документи, за да видим кой договор на каква стойност е. По данни на ДАНС са големи размерите на плащания. Но за да бъдем точни, трябва да си прегледаме документацията", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Говорителят на главния прокурор уточни, че става дума за консултантски договори и такива за правна помощ, за които компанията е имала капацитет да извърши, но ползва външни фирми.

Предстои да бъдат иззети документи за изпълнение на услугата. Разследването трябва да установи дали има умишлена безстопанственост и засега е срещу неизвестен извършител, каза на влизане в НЕК прокурор Емилия Варадинова. Тя уточни, че предстоят множество процесуално-следствени действия. 

Това ще бъде третата поредна акция в рамките на три дни, проведена от прокуратурата, след като в понеделник ДАНС влязоха в КЕВР, а във вторник - в АПИ.

Източник: Би Ти Ви