Събарянето може да започне, едва когато правителството осигури правителството на подходящи жилища за децата, болните, старите хора и бременните жени, които остават без подслон

Европейският съд по правата на човека в Страсбург изиска от българското правителство спиране на планираното от община Пловдив събаряне на къщи в пловдивската Арман махала до осигуряване от правителството на подходящи жилища за децата, болните, старите хора и бременните жени, които остават без подслон. В съда е заведено дело 30472/17 Юсеинова и други срещy България, съобщава "Дарик".

Семействата, живеещи в незаконните постройки, вдигнати на общински терен, сезираха Европейския съд в Страсбург заради издадената заповед за събаряне на жилищата им, а жалбата беше изпратена от името на Българския хелзинкски комитет.

"Законът не дели никой. Въпросът е, че жителите на тези махали не искат да го спазват", коментира вече казуса в ефира на Дарик кметът на района Ральо Ралев.

Той обясни, че за въпросния терен, намиращ се между Арман махала и моста на Карловско шосе, има влезли в сила 26 заповеди за премахване на незаконни постройки. 11 от тях вече са съборени, предстои поетапното премахване и на останалите, допълни той.

Източник: "Дарик"