26 април е обявен за международен ден в памет на трагедията в украинската атомна централа

Навършват се 34 години от аварията в Чернобил. 26 април е обявен за международен ден в памет на трагедията в украинската атомна електроцентрала, както и за ден в памет на загиналите при ликвидирането на радиационни аварии и катастрофи.

Виж още: Наследството на Чернобил 30 години след аварията

На 26 април 1986 г. светът става свидетел на една от най-тежките ядрени аварии - експлозията в четвъртия реактор на Чернобилската АЕЦ, на територията на днешна Украйна.

Непосредствено след експлозията загиват 31 души, а милиони са облъчени. Най-малко 100 хил. умират в Украйна, Беларус и Русия през следващите години от ракови заболявания, нарушения на имунната система и сърдечни заболявания, следствие от облъчването, припомня БНТ.

В резултат на аварията от радиационно замърсяване е засегната територията на 17 страни в Европа, вкл. и България. 

У нас информацията за случилото се е оповестена със закъснение от няколко дни, докато междувременно висшият партиен апарат е евакуиран. Първите дни от аварията обаче партията призовава за спокойствие и дори се раздават безплатни марули в знак на това, че нищо сериозно не се е случило.

Виж още: Аварията в Чернобил разболя около 1 млн. българи 

На 15 декември 2000 г. Чернобилската АЕЦ е окончателно затворена. 

През 2016 г., три десетилетия след трагедията, в "зоната на смъртта" беше построен нов изолиращ саркофаг, финансиран предимно от Г-7 и други европейски държави. Очаква се съоръжението, струващо 2 млрд. евро, да изолира опасната радиация за поне още 100 години.

И досега в деня на трагедията оцелели работници полагат цветя на паметника "Героите на Чернобил", издигнат в памет на загиналите.

Преди пет години в района избухна горски пожар, овладян с денонощните усилия на повече от 200 души. Той възникна при подпалване на сухи треви на 29 юни, но пет дни по-късно беше локализиран до тлеещите торфени огнища. Украинските власти тогава съобщиха, че няма значими изменения на радиационните параметри около АЕЦ Чернобил.

Наскоро също се появиха подобни опасения, опровергани от нашата Агенция за ядрено регулиране, но наложили среднощен брифинг в Министерския съвет с цел пресичане на дезинформацията и неоснователните слухове.

Всъщност такива пожари в района на централата са често, почти ежегодно явление, но според "Грийнпийс" горските пожари, възникнали в началото на април заради необичайното горещо, сухо и ветровито време, са най-мащабните досега в зоната около централата. По техни данни досега е опожарена близо 1/4 от тази площ, или около 57 хил. хектара. 

Виж още: Как умират градовете

Международната природозащитна организация припомня, че последиците от Чернобил не са отминали и все още в заразените области живеят 5 млн. души. 

Миналата година американският минисериал "Чернобил" пресъздаде събитията от пролетта на 1986 г. с участието на някои от главните действащи лица на политическо ниво в СССР - като вицепремиера на СССР Борис Щербина, който оглавява сформираната държавна комисия за борба с аварията, донесъл тв наградата "Еми 2019" на актьора Стелан Скарсгард.

Петсерийният филм на HBO спечели още няколко отличия, вкл. "Златен глобус" за най-добър минисериал и за музиката на исландската композиторка Хилдур Гуднадотир. Сценарият се основава на свидетелства от местното население, записани от беларуската нобелова лауреатка за литература Светлана Алексиевич за книгата й "Чернобилска молитва" (Гласове от Чернобил). През 2016 г. е създаден и едноименният документален филм.

Виж още: 10 от най-страшните места на света