Какви са ефектите от най-жестоката ядрена авария в историята на човечеството и как се развива районът в момента

Днес се навършват 30 години от най-жестоката ядрена авария в историята на човечеството. На 26 април 1986 г. в 01:23 часа чернобилският реактор №4 експлодира. Пожарът не стихва в продължение на 10 дни и унищожава всичко по пътя си. Радиацията се разпространява мълниеносно.

Радиационният облак преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

Веднага след инцидента са приети в болница 213 души, от които впоследствие умират 31. От остра лъчева болест умират 28. Повечето са били пожарникари и спасители, опитващи се да овладеят аварията, неуведомени за опасноста от радиоактивен пушек. От зоната на инцидента са евакуирани общо 135 хил. души, в това число и 45 хил. от съседния град Припят.

Разследването на аварията в Чернобил показва, че експлозията е в резултат на съчетание от дефектен дизайн и оперативна грешка, които създават смъртоносен радиоактивен облак. Останалите реактори са спрени и извадени от употреба веднага след инцидента.

Виж още: Как умират градовете?

Около 155 хил. кв. км са заразени с радиоактивни материали, от които почти 52 хил. кв. км - със силно радиоактивните елементи цезий-137 и стронций-90, които са с период на полуразпад съответно 30 и 28 години. За да бъде отново обитаем района обаче според специалистите са нужни поне 3000 години. 

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хил. са се оказали фатални. Според Международната агенция за ракови изследвания пък, инцидентът ще отнеме живота на още 16 хил. европейци до 2065 г.

Кръвните ракови заболявания в Европа са повишили честотата си 60 пъти в последните 20 години, спрямо статистиките, правени през 1970-те год. Само в Русия над 1152 деца са оперирани от рак на щитовидната жлеза, директен ефект на Чернобилската авария. Същият тип "чернобилски" рак се наблюдава из цяла Европа. По данни на изследвали проблема, само в Беларус има 300 хил. родени след аварията деца, които страдат от проблеми причинени от нея.

Днес №4 е заграден със "саркофаг" от бетон, но това винаги се е смятало за временно решение, чиято продължителност на живота е 30 години. Сега се изгражда се нова, стоманена конструкция за по-добра изолация на реактора, наречена "Убежището", а международни организации продължават да набират средства за обезопасяването на Чернобил.

Виж още: Аварията в "Чернобил" разболя около 1 млн. българи

Около 5 милиона души продължават да живеят в заразени по време на бедствието територии в Украйна, Беларус и Русия. Някои от хората така и не са успели да преодолеят мъката по дома и се завръщат по родните си места въпреки забраните.

Междувременно в изоставените райони природата разцъфтява. В района живеят множество животински видове, необезпокоявани от хората.

Украйна още не е преодоляла трагедията в Чернобил и последиците от катастрофата ще се усещат още дълго. Държавата обаче не се отказва от ядрената енергетика, където 15 работещи реактора осигуряват 51% от тока в страната.

България и чернобилската трагедия

По време на инцидента властите в България отказват да съобщят на населението за аварията и да го подготвят за минаващия над страната радиационен облак. По новините върви информация, че нивата на радиационно замърсяване са в нормата. Междувременно за висшата партийна номенклатура има доставени "чисти" месо и зеленчуци, като дори водата, която са пиели, и, с която се е готвело, е била от цистерна, а не от чешмите, пише Иван Бакалов за e-vestnik

По това време и първата българска пънк група Нови Цветя пише и парчето си "Радиация" - критика към властта, скрила информацията за аварията.

Според данни на Националния център за обществено здраве и анализи за последните 30 години заболеваемостта от рак у нас се е повишила три пъти вследствие на аварията в Чернобил. 

Ако не друго, аварията в Чернобил ни дава бегла представа какво би се случило, ако човечеството започне да си играе на ядрена война.