Страната ни се издига с четири места спрямо 2016 г., но продължава да стои най-ниско от всички страни в ЕС

България е на 109-о място по свобода на словото. Това показва тазгодишният доклад на международната неправителствена организация "Репортери без граници"

И въпреки че страната ни попада в долната половина на класацията, проведена сред общо 180 държави, можем да възприемем това 109-о място като напредък спрямо 113-ото място от миналата година

От "Репортери без граници" определят свободата на словото в България като застрашено от обединението на медийна, бизнес и политическа власт, включително образувания кръг от медии около Делян Пеевски, който контролира и 80% от разпространението на печатни издания. Организацията посочва още и фактори като държавното финансиране с европейски пари на определени медии, при което липсва каквато и да е прозрачност. Това на свой ред дава причина на редакциите да подхождат по-леко към правителството и неговите грешки. 

Въпреки всичко страната ни продължава да заема най-ниското място от всички страни в ЕС. Сред останалите държави в Европа по-нисък резултат в класацията постигат Македония (111-о място), Русия (148-о място), Беларус (153-то място) и Турция (155-о място).

Точно преди нас се нареждат страни като Габон, Боливия, Черна гора, Кувейт, Бразилия, Украйна и Гвинея. 

Начело в класацията по свобода на словото са Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Холандия, Коста Рика, Швейцария, Ямайка и Белгия. 

На обратния полюс е Северна Корея (на последното 180-то място), а преди нея се надеждат Еритерия, Туркменистан, Сирия, Китай, Виетнам, Судан, Куба, Джибути и Екваториална Гвинея. 

Свободата на пресата никога не е била по-заплашена както сега, в "новата ера на пост-истината и фалшивите новини" след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, заявиха в сряда от организацията "Репортери без граници", предава АФП.

Самите САЩ са на 43-о място в класацията за тази година. Сред другите водещи икономики Германия е на 16-о място, Франция - 39-о, а Великобритания - 40-о място.