От "Седемте самураи" през джуджетата на Снежанка до "Седморката на Блейк" и "Бързи и яростни-7"

Седмият филм от поредицата "Бързи и яростни" беше прекръстен на Furious 7 - което може да се преведе и като "Яростна седморка". В чест на седмината му герои (Дом, Брайън, Мия, Лети, Теж, Роман и Хобс) - а и защото 7 е щастливо число, - припомняме още девет култови седморки от филмовите заглавия.

1. "Седемте самураи" (1954)

Един от шедьоврите на японския режисьор Акира Куросава. Действието се развива през XVI в., когато героите от заглавието са наети като охрана на бедно село, за да защитят местните жители от набезите на разбойническа орда.

Сред трите причини да остане в историята се сочат дълбочината на човешкия дух, революционната за времето си операторска работа в екшън сцените и седмината великолепни актьори, които играят самураите:

Такаши Шимура като Камбей Шимада - ронин и водач на самураите
Тоширо Мифуне (сериала "Шогун") като Кикучио - особняк, който се представя за самурай, но постепенно печели симпатиите на останалите шестима и селяните
Исао Кимура като Кацуширо Окамото - младият самурай
Дайсуке Като като Шичироджи - помощник на Шимада, отличен стрелец с лък
Йошио Инаба като Горобей Катаяма - опитен войн, помага на Шимада при създаването на плана за отбрана на селището
Минору Чиаки като Хеиачи Хаяшида - не твърде умел във военното дело самурай, но с весел нрав, ободряващ другарите му
Сеичи Миягучи като Киудзо - саможив самурай, майстор фехтовач

2. "Великолепната седморка" (1960) 

Американски римейк на "Седемте самураи", който режисьорът Джон Стърджис пренася в Дивия запад. Жанрът е уестърн, а героите се играят от: Юл Бринър, Илай Уолък, Стив Маккуин, Чарлз Бронсън, Робърт Вон, Джеймс Кобърн, Хорст Бухолц.

Забележителен и с музиката на Елмър Бърнстейн, номинирана за "Оскар".

Антоан Фукуа ("Тренировъчен ден") засне нова версия, която излиза в началото на есен 2016 с актьори като Дензъл Уошингтън, Итън Хоук и Крис Прат.

3. "Седем невести за седмина братя" (1954)

Филмов мюзикъл, режисиран от Станли Донън, номиниран за пет награди "Оскар" и отличен за музиката.

Заглавието казва всичко за сюжета, ситуиран в средата на XIX век в планинска ферма в щата Орегон. В основата му е историята за похищението на сабинянките - действителен епизод от ранната история на Рим.

4. "Седемте психопати" (2012)

Олга Куриленко, Кристофър Уокън, Колин Фарел, Сам Рокуел, Аби Корниш, Том Уейтс и Уди Харелсън в криминалната комедия на Мартин Макдона.

5. Седемте джуджета на Снежанка

Приказката, екранизирана от "Дисни" като пълнометражна анимация през 1937 г., ни запознава със Знайко, Срамежливко, Сънливко, Кихавко, Веселушко, Глупи и Сърдитко. 

Виж още: Джуджетата - истински или фалшиви?

Това далеч не единствената им киноверсия - през последните години гледахме поне три варианта: "Огледалце, огледалце", "Снежанка и ловецът", на който се готви продължение/предистория, и испанският черно-бял Blancanieves.

6. "Седморката на Блейк" (1978-81)

Антиутопичният сериал на Би Би Си има четири сезона по 13 епизода, а сред вдъхновенията му се сочат "Мръсната дузина", "Робин Худ", "Стар трек", "Прекрасният нов свят", дори реални политически конфликти.

Създателят му Тери Нейшън е отговорен и едни от за най-бутафорните злодеи във фантастичните сериали - далеките от "Доктор Ху".

Титулният герой Родж Блейк (Гарет Томас) предвожда екипаж от бунтовници и криминални елементи, които водят битка срещу тоталитарния режим на Федерацията от борда на космически кораб с извънземен произход, кръстен "Освободител".

Ако сте били хлапета в онези години, ще се сетите и за имената им: Блейк, Джена, Ейвън, Ган, Кали, Вила и компютъра Орак.

В началото всички са затворници, но трима от тях са пратени на кораба с проучвателна мисия, но успяват да избягат, като освобождават още достатъчно свои събратя, че да разполагат с екипаж.

7. "Седемте смели" (1936)

Съветска приключенска комедия на Сергей Герасимов, който е и съсценарист, заедно с Юрий Герман. Героите са седем приятели - млади полярници, които заминават да работят на необитаем остров в Арктика...

Всъщност първоначално са шестима (началник на базата, лекарка, летец, радист, метеоролог, моторист), докато не откриват в багажа си скрития "заек" Петър Молибог, който им става готвач.

8. "Седмината от Тива" (1964)

Италианският филм с оригинално заглавие Sette a Tebe е заснет по трагедията от Есхил "Седмина срещу Тива". Тя пресъздава борбата за власт между Полиник и Етеокъл - синовете на Едип, които в крайна сметка загиват в братоубийствен двубой.

Седмината вождове (Адраст, Амфиарай, Тидей, Полиник, Капаней, Хипомедонт, Партенопей), които се изправят пред седемте порти на Тива, биват посрещнати от вътрешната страна от седмина не по-малко героични защитници на града (Етеокъл, Меланип, Полифонт, Мегарей, Хипербий, Актор, Ластенес).

9. Седемте хубавици на Паскуалино

Италианската драматична комедия Pasqualino Settebellezze (Seven Beauties / "Седемте хубавици") от 1975 г. е удостоена с четири номинации за "Оскар", а Лина Вертмюлер става първата жена с номинация за режисура.

Главният герой, игран от Джанкарло Джанини, попада на фронта през Втората световна война след редица перипетии. Всичко започва в Неапол с убийството на сводник, склонил към проституция една от седемте му сестри...

Началото на самия филм е със задкадров монолог, илюстриран със сцени от бойните действия и причинената разруха, които се редуват с архивни кадри на Хитлер и Мусолини.