Те протестират срещу методиката на финансиране на болниците от НЗОК

Навръх професионалния си празник 7 април (световният ден на здравето) лекари от цялта страна излизат на протест срещу методиката, по която тази година здравната каса ще плаща на болниците.

Новите правила за финансиране

Новите правила предвиждат лечебните заведения да получат с 10% по-малко пари от разходите си през миналата година, а за спешните случаи намалението е с 5%.

Лекарите са на мнение, че тези правила за финансиране неминуемо ще доведат до фалити на отделни лечебни заведения. Те са единодушни, че методиката е обърнала принципа "парите следват пациента" в принципа "пациентът следва парите".

Протестът ще бъде символичен и лекарите няма да прекъсват работата си. В него ще се включат някои от частните и общински болници в страната. Държаваните лечебни заведения, както и болниците в София засега няма да протестират.

Недоволните

Според протестиращите към момента има болници в страната, които са орязани с над 20% спрямо средствата, които са получили по същото време миналата година. Директорите на болници, които ще протестират, са категорични, че проблемите следват всички техни колеги, но някои от тях се притеснявали да ги изтъкнат.

Днес отбелязваме Международния ден на здравето. На тази дата празнуват лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването.

7 април е обявен за Ден на здравето още през далечната 1948 г. От 1964 г. тази дата започва да се отбелязва и у нас като деня на здравния работник.

Източник: "Дарик"